Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Szeptember 17. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kallos Bea

Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők jogaira és a nők elleni erőszakra

Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők jogaira és a nők elleni erőszakra

Demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira civil szervezetek vasárnap Budapesten, a Kossuth téren.

A Nők lázadása címmel meghirdetett rendezvényen több felszólaló fejezte ki felháborodását Varga István fideszes országgyűlési képviselő hétfőről keddre virradó éjjel, a családon belüli erőszakkal foglalkozó napirendi pont parlamenti vitájában tett kijelentése miatt.
Hangoztatták továbbá, hogy a parlamenti képviselők nem tesznek eleget a nők védelméért, illetve a nők egyenjogúságáért. A civil szervezetek szerint ennek az az oka, hogy a nőket érintő kérdésekben is férfiak döntenek, ezért azt szeretnék, ha a döntéshozásban és a parlamentben is több nő kapna szerepet.
A demonstráción többen felszólaltak a jogerősen fogházbüntetésre ítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében, és kérték hogy Áder János köztársasági elnök - miután a héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet - adjon kegyelmet neki.
A demonstrációt másokkal közösen Ungár Klára, a Szabad Emberek Magyarországért párt elnöke szervezte. A tüntetéshez a számos civil szervezet között csatlakozott az Amnesty International Magyarország, a Tiszta Kezek a Demokratikus Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Magyar Nők Szövetsége, a Nane, az Egymillióan a demokráciáért és a Napvilág Születésház.
A mintegy 200-300 résztvevő között ott volt mások mellett több MSZP-s képviselő, Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika, Kormos Kata és Szanyi Tibor, továbbá több LMP-s képviselő, köztük Karácsony Gergely és Kukorelly Endre.
A parlament hétfőről keddre virradóra tárgyalta azt az országos népi kezdeményezést, amelynek célja, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. A vitában felszólaló Varga István egyebek között azt mondta: "azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak". A Fidesz elhatárolódott Varga István kijelentésétől, ellenzéki pártok a képviselő lemondásáért emeltek szót.
Pénteken Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel. Rogán Antal ezt követően sajtótájékoztatóján azt mondta: korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszak önálló Btk.-tényállássá nyilvánítását szorgalmazó országos népi kezdeményezést.
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombaton egyeztetett a családon belüli erőszak ügyében indított országos népi kezdeményezés szervezőjével, Halász Pálmával, az Élet-Érték Alapítvány elnökével, továbbá a Fidesz női tagozatának képviselőivel és LMP-s képviselőkkel.
Ezt követően bejelentette, hogy a kormány tervei szerint még az idén benyújtják azt a javaslatot, amelynek értelmében a kapcsolati erőszak önálló tényállás lehet a büntető törvénykönyvben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton