Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2018. Április 04. 08:15, szerda | Helyi
Forrás: Dombó Média

Dombóvár neki köszönheti a Kossuth-szoborcsoportot

Dombóvár neki köszönheti a Kossuth-szoborcsoportot

Március 22-én 91 éves korában elhunyt a város díszpolgára, Antal István, aki egykor a település tanácselnöke volt.

Dombóváron született 1927-ben. Az elemi és a polgári iskolát helyben végezte, majd írnokként a naki elöljáróságán dolgozott 1941-től. Mint leventét munkaszolgálatra vitték Németországba, ahol amerikai fogságba esett és csak 1945-ben térhetett haza. Azt követően a budapesti II. Rákóczi Ferenc Kereskedelmi Középiskolában folytatta tanulmányait és ott is tett sikeres érettségi vizsgát. 1948-tól 1954-ig Komlón dolgozott. Onnan szülőhelyére visszatérve előbb tanácstag, majd a községi tanács elnökhelyettese, végül pedig 1955-ben a település tanácselnöke lett. Nagy érdeme volt Révfalvi Zsigmonddal, a helyi honvédlaktanya tüzérezredének parancsnokhelyettesével és dr. Kovács Gyulával, a Forradalmi Bizottság vezetőjével közösen abban, hogy az 1956-os események nem követeltek véráldozatot Dombóváron. Az ő munkássága idején 1958-ban épült a település mai központjában a víztorony, mely - annak ellenére, hogy több évtizede használaton kívül van - időközben Dombóvár „jelképévé” vált.
Antal István volt az, aki 1959-ben az Esti Hírlapból értesült arról, hogy a budapesti Új-Köztemetőből a szállítás díját magára vállaló elviheti az ott nyolc esztendeje tárolt Kossuth-szoborcsoportot. Horvay Jánosnak az Országház előtti térről a felállítását követő 27. évben elbontott monumentális alkotását a tanácselnök 140.000 forintért Dombóvárra hozatta. Az első felelős magyar kormány tagjait ábrázoló szobrok és a relief megszerzése miatt egy sor negatív következményt kellett viselnie. Antal István fegyelmit is kapott a község pénzének elherdálásáért és felfüggesztették állásából. Bonyhádra került, ahol 1964-től hét esztendőn keresztül az Állami Biztosító fiókvezetőjeként tevékenykedett, majd a balatonkeresztúri betonüzemnek előbb az áruforgalmi vezetője, később pedig az üzemvezetője volt 1987-es nyugdíjazásáig
A történelem a Szigeterdőben az 1970-es évek elején felállított Kossuth-szoborcsoporttal kapcsolatban őt igazolta. Antal István érdeme az, hogy a ruskicai márványból faragott alkotást nem adták el műköveseknek feldarabolásra. Amikor 2011-ben a kormány vissza akarta vinni Dombóvárról az eredeti helyére - a fővárosba - a Kossuth-szoborcsoportot, a nyugalmazott tanácselnök azt üzente, hogy a város önkormányzata ne engedje azt megtenni. Az alkotás a helybeliek egyetértésének köszönhetően Dombóváré maradt, azé a településé, mely a hazának megőrizte azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.