Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Július 21. 10:00, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Dombóvár nyerte a tolna megyei tűzoltó szakmai versenyt

Dombóvár nyerte a tolna megyei tűzoltó szakmai versenyt

A Tolna megyei tűzoltó szakmai verseny helyszínévé vált néhány órára a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság udvara és a szekszárdi Tesco áruház parkolója.

A két helyszínen zajló rendezvényen a megyében található hivatásos, létesítményi és önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok legjobb öt csapata mérte össze tudását, a végső céljuk az országos döntőbe jutás volt

A tűzoltó szakmai verseny megyei fordulójára a dombóvári, a paksi és a szekszárdi hivatásos tűzoltóságok, valamint a Paksi Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság és a Bátaszéki Önkormányzati Tűzoltóság csapata nevezett. A szakmai versenyt Dr. Balázs Gábor tű. ezredes, tűzoltósági tanácsos úr nyitotta meg, aki beszédében sportszerű, balesetmentes versenyzésre és szakmai tudások legjavának megmutatására bíztatta a csapatokat.

A munka és balesetvédelmi oktatást követően a csapatok elsőként elméleti tudásukról adtak számot, amikor az irányítók, gépjárművezetők és a beosztott tűzoltók kategóriánként különböző tesztsorokat töltöttek ki.

Az elméleti feladatok kidolgozását követően került sor a gyakorlati felkészültség mérésére. A szekszárdi TESCO áruház parkolójában kialakított pályán elsőként a gépkocsivezetők rátermettségét és ügyességét nézték. A terelő bóják közötti szlalom vezetést követően a különböző helyeken elhelyezett kapubeállókba kellett előre és hátra beállni, úgy, hogy egy oszlopra helyezett teniszlabdát kellett érintenie a gépjárműfecskendőnek, azonban a labdát nem lökhette le, mert az időveszteséget jelentett a csapatának. Ezt követően tolatási feladatokat kellett teljesíteniük a gépjárműfecskendővel.

Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság udvarán kialakított akadálypályán az egyéni versenyzők önmentési feladatot egy magatehetetlen embert szimuláló bábut kellett egy emeletes házból kihozni, majd rádióforgalmazási és tömlőgurítási feladatokat végeztek teljes védőfelszerelésben és légzésvédelmi eszközben a közel negyven fokos hőségben.

A csapatok számára kialakított pályán kisgépkezelői feladatokat hajtottak végre. Elsőként korongos roncsvágóval egy izzó felett vezetett vékony drótszálat kellett elvágniuk úgy, hogy az izzók ne sérüljenek, majd a feszítővágó kombi ollójával kellett pingpong labdákat mozgatni.A kisgépkezelői feladatok favágással végződtek, ahol motoros fűrésszel meghatározott méretű szeleteket vágtak a farönkből.

A feladatok sorát egy tűzoltási és műszaki mentési szituációs feladat zárta, ahol a rádióforgalmazásra, a beavatkozás taktikájára, a veszélyes anyag felismerésére és egy magatehetetlen embert szimuláló bábu mentése volt a feladat, mindezt teljes légzésvédelem mellett hajtották végre.

Az elméleti és a gyakorlati feladatok összesítése alapján a szakmai verseny megyei fordulóját Dombóvári HTP csapata nyerte, így ők képviselik Tolna megyét az országos megmérettetésen augusztus 28-30 között Csopakon. Második helyen a Paksi HTP, harmadikon Szekszárdi HTP csapata végzett.

A mai versenyen az alábbi egyéni és csapateredmények születtek :

Beosztott „A” kategória összetett

1.Ginzer Gábor Dombóvári HTP
2.Gulyás István Dombóvári HTP
3.Vajda József Szekszárdi HTP
4.Ábrahám Béla Paksi HTP
5.Pázmány Zoltán Paksi HTP
6.Révész Ákos Szekszárdi HTP

Gépjárművezető „A-B” kategória összetett

1.Tormási Tamás Dombóvári HTP
2.Cseh János MVM Paksi Atomerőmű LTP
3.Kovács István Paksi HTP
4.Kapronczai Imre Szekszárdi HTP
5.Storcz Gábor Bátaszéki ÖTP

Irányító „A-B” kategória összetett

1.Lukács Balázs Szekszárd HTP
2.Pesti Zoltán Bátaszéki ÖTP
3.Király Zsolt Paksi HTP
4.Wolf István MVM Paksi Atomerőmű LTP
5.Kurcz Ernő Dombóvári HTP

Beosztott „A-B” kategória elmélet

1.Barina Balázs MVM Paksi Atomerőmű LTP
2.Vajda József Szekszárdi HTP
3.Gulyás István Dombóvári HTP
4.Ginzer Gábor Dombóvári HTP
5.Deák Bálint Dombóvári HTP

Összetett csapat „A” kategória

1.Dombóvári HTP
2.Paksi HTP
3.Szekszárdi HTP

Összetett csapat „B” kategória

1.MVM Paksi Atomerőmű LTP
2.Bátaszéki ÖTP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.