Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Augusztus 28. 08:37, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: youtube

Dombóvári tűzoltók a TFA-n

Dombóvári tűzoltók a TFA-n

Az elmúlt hétvégén rendezték meg Vas megyében a legerősebb tűzoltók versenyét (TFA), melyen Tolna megyét két dombóvári tűzoltó képviselte.

Vas megye először adott otthont a TFA (Toughest Firefighter Alive) nemzetközi tűzoltó sportbajnokságnak, melyre hét országból százhatvankilenc tűzoltó érkezett, köztük ketten Tolna megyéből. Nagy Kornél és Pataki Szilveszter a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon teljesítenek szolgálatot.

Az augusztus 24-25-én megtartott versenyt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az „Őrizd a lángot” Alapítvány, a Tűzoltás-mentés Alapítvány és az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület közösen rendezte meg Bük város melletti gyógyfürdőjéről híres Bükfördőn. A kétnapos megmérettetésre az ország minden részéről érkeztek tűzoltók, de a küzdelemben részt vettek szlovén, osztrák, lengyel, román, szlovák és német versenyzők is.

Az első és a második versenynap izzasztó feladatait a legtöbb versenyző sikeresen leküzdötte és teljesítette, mindezzel tanúbizonyságot tettek arról, hogy milyen kitartás jellemzi a tűzoltókat legyen az hivatásos, önkéntes, vagy létesítményi.

A meleg, záporokkal tarkított két nap alatt a kollégák és a nézők buzdítása összes erőtartalékuk mozgósítására bírta a résztvevőket. A látványos versenyt sok Vas megyei és Bükfürdőn nyaraló vendég kísérte figyelemmel, hangosan buzdítva a hazai és külföldi legerősebb tűzoltókat.

Az első hat versenyszám során a tűzoltóknak először egy tizenkilenc kilogramm összsúlyú tömlőt kell egy állványzatra felvinniük a vállukon, majd az állványzat tetején található tárolóba helyezniük. Ezt követően két tekercstömlőt húznak fel egy kötél segítségével, amelyet szintén a tárolóba helyeznek. Ha ezzel végeztek, egy négy kilogrammos kalapács folyamatos ütésével kell egy fém gerendát másfél méter távolságra eljuttatniuk, és egy több mint negyvenkét méteres szlalompályát végigfutniuk anélkül, hogy eldöntenék a bójákat, vagy a célt. Ezután felvesznek egy vízzel teli tömlőt, amit több mint húsz méter távolságra húznak el. Miután a sugárcső átér a lengőajtókon (azaz átlépi a küszöböt), a versenyző kinyitja a sugárcsövet, eltalálja vízzel a célt, majd elzárja a sugárcsövet és azt a földre helyezi. A következő feladat során egy nyolcvan kilogrammos bábut cipelve, húzva térnek vissza a célig. Természetesen a tűzoltóknak minden feladatot teljes bevetési védőruhában, légzőkészülék és légzőálarc használata mellett kell teljesíteniük.

Nagy Kornél korcsoportjában a hetedik legjobb eredménnyel ért célba, mely az összesített versenyben a huszonhatodik helyre volt elég. Kollégája, Pataki Szilveszter a középmezőnyben végzett.

Gratulálunk a fiúknak a nem mindennapi teljesítményért!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.