Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Február 22. 15:00, szerda | Helyi
Forrás: dr. Kriston Vízi József

Elismert és gyarapodó dombóvári gyűjtemény

Elismert és gyarapodó dombóvári gyűjtemény

Több új tárggyal és dokumentummal gyarapodott a közelmúltban rangos elismerésben részesült Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület által gondozott helytörténeti gyűjtemény.

Igen rangos oklevelet (hívóképünkön) nyert el a múzeumot működtető Dombóvári Városszépítő és Városvédő Közhasznú Egyesület a kulturális örökségvédelem terén 28 éve kifejtett munkájáért a Ford Motor Company elnökétől, illetve alapítványától.

A Helytörténeti Gyűjtemény az elmúlt hetekben újabb értékes tárgyakkal gazdagodott. Közöttük van Bükösdi János nyugalmazott népművelő (második képünkön) adománya, a 90 éve született s már három évtizede elhunyt Kossuth-díjas színművész, Molnár Tibor halotti maszkja. Idekerülésének jó oka van, hisz' a személyi kultusz sematizmusából kivergődött magyar filmművészet egykor kedvelt alakja az 1970-es években zsűrielnökként és értő kollégaként gyakran vett részt a legendás Dombóvári Filmszemléken és más itteni találkozókon.

Tóth Gyula képviselő parlamenti munkája során jutott a 210 évvel ezelőtt létrehozott Magyar Nemzeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár díszes alapító okiratának facsimiléjéhez, amely a Vincze és Fiai Papírműves Műhelyében kézi merítéssel készült.

Sokan emlékeznek még a népszerű és szeretett pedagógusra és egyben igazgatóra, Kamarás Gáborra (1905-1987), aki 1938-tól csaknem haláláig szolgálta Dombóvár oktatásügyét. A hosszú és változatos életpálya számos dokumentumát a lakásukat most felszámoló, mérnöki pályán működött fia adta át a napokban a Helytörténeti Gyűjteménynek.

Végezetül az is büszkeséggel töltheti el Dombóvár múzeumpártolóit, hogy a szigeterdei Kossuth-szoborcsoport alkotójaként elhíresült Horvay János (Pécs, 1874 - Budapest, 1944) kisplasztikáit őrzők összefogtak egy országos kollekció helyi megteremtésének céljával. Ennek keretében nemrég Ferenczi Zoltánné (sz. Herzog Emőke) és fivére a nagyapjuk, Dr. Szepesváry Pál (sz. 1890) székesfővárosi tanácsnok által megőrzött, annak idején Horvaytól barátságuk megpecsételéséül ajándékozott két művét adományozták az évek óta Dombóvár város Képviselő-testületének támogatásával és a Dombóvári Városszépítők gondoskodásával működő Gyűjteménynek.

Ha kíváncsi az adományokat bemutató képgalériánkra, kattintson a hírünk címsora alatti "kapcsolódó galéria" hivatkozásra vagy a lenti fotóra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.