Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Szeptember 23. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Elutasították a Balla Irma meggyilkolásáért elítélt férfi perújítási kérelmét

Elutasították a Balla Irma meggyilkolásáért elítélt férfi perújítási kérelmét

Elutasította a Balla Irma meggyilkolásáért elítélt férfi perújítási kérelmét a Debreceni Ítélőtábla - tájékoztatta a bíróság szóvivője szerdán az MTI-t.

Fórizs Ildikó közölte: a táblabíróság D. L. elítélt beadványára perújítási nyomozást rendelt el a Balla Irma-ügyben 2020 novemberében. Az elítélt olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált, amelyet eddig nem vizsgált a bíróság. Azt állította, ő nem bántotta a sértettet, viszont látta, amint az asszonyt a fia bántalmazta, és azt is észlelte, hogy a helyszín közelében rejtette el a bántalmazás eszközét és más dolgokat is.

A perújítási nyomozás célja annak eldöntése volt, hogy az elítélt által szolgáltatott adatokra tekintettel van-e helye perújítási eljárás elrendelésének. Az ORFK bűnügyi főigazgatóságának a perújítási nyomozást két hónapon belül kellett lefolytatnia.

A nyomozást - amelynek idejét többször meghosszabbította az ítélőtábla -, a rendőrség érdekkörében felmerült kizárási ok miatt végül a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta le. A nyomozás alapján a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a perújítási indítvány elutasítását indítványozta, a vádlott azonban fenntartotta perújítási kérelmét.

A szóvivő jelezte: a Debreceni Ítélőtábla szeptember 20-án a perújítási indítványt, megalapozottság hiányában elutasította. Az ítélőtábla indoklásában kiemelte: akkor van helye perújításnak, ha az adott ügyben olyan új bizonyíték merül fel, amelynek értékelésével olyan eltérő tényállás állapítható meg, amely valószínűsíti, hogy a büntetőjogi főkérdésekben az alapügyben hozott ítéletet ténylegesen meg kell változtatni.

Az ítélőtábla megállapította, hogy a terhelt a perújítás elrendelésére alkalmas új bizonyítékot nem hozott fel. A perújítási nyomozásban kihallgatták D. L.-t, helyszíni szemlét tartottak, kihallgatták a vádlott családtagjait is. A vallomások nem tartalmaztak új információkat és az indítványban megjelölt bűnjelek utáni kutatás sem vezetett eredményre. D. L. lényegében az alapügyben végzett okszerű és törvényes bizonyítékértékelést támadta, új bizonyíték megjelölése nélkül - áll a közleményben.

Balla Irma volt debreceni fideszes önkormányzati képviselő 2007. április 6-ai megölésével eredetileg az áldozat fiát vádolták meg, akit a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt el is ítélt 12 év fegyházra. A Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el, és a Debreceni Törvényszék - bizonyítottság hiányában - első fokon felmentette a vádlottat, majd az ítélőtábla 2013 szeptemberében helybenhagyta a felmentő döntést. A gyanú már korábban D. L.-re terelődött, aki ellen végül 2015 decemberében emeltek vádat, és tavaly februárban ítélték el jogerősen tizenöt év fegyházra.

Címkék: balla irma, gyilkosság, per

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.