Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 04. 10:24, hétfő | Helyi
Forrás: Dombó Média

Emléktáblát állított az Ovi-Sport Alapítvány Buzánszky Jenő díszsírhelyénél

Emléktáblát állított az Ovi-Sport Alapítvány Buzánszky Jenő díszsírhelyénél

Az emléktáblát az egykori nagyszerű labdarúgó vele azonos nevű fia és unokája leplezte le, majd Varga Norbert plébános áldotta meg.

Magyar-angol nyelvű emléktáblát állított az Ovi-Sport Alapítvány az 1925. május 4-én Dombóváron született és 2015. január 11-én Esztergomban elhunyt negyvenkilencszeres válogatott, olimpia bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgónak a budapesti Szent István-bazilika altemplomában lévő díszsírhelyénél november 18-án.

Molnár Andrea, az Ovi-Sport Alapítvány elnöke elmondta, hogy idén a 250. ovisportpályát is átadja a Dombóvár díszpolgárává 1991-ben választott Buzánszky Jenő által létrehozott alapítvány.
Lomnici Zoltán, az Aranycsapat-emlékév Testület elnöke úgy fogalmazott, hogy az Aranycsapat a magyar sport aranyfedezete, az országimázs máig legfontosabb alakítója.
- Buzánszky Jenő olyan egyszerű, de tiszta és örök értékeket képviselt a körülöttünk éppen a feje tetejére álló világban, mint a szülőföldhöz, a hazához, a nemzethez, a csapathoz való hűség, a kötelesség- és tisztelettudat, a pontosság, a fegyelem - emelte ki Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki magyar futball és a Puskás-ügyek hivatalos nagykövete is. - Olyan értékeket, amelyek lehetővé tették számára, hogy a történelem talán legnagyobb tudású futballcsapatának állandó, megbecsült tagja legyen, ahogy a fölöttünk lévő emléktábla hirdeti: egyetlen vidéki tagja. Elképzelhetjük, mennyire kellett tudni futballozni és megbízhatónak lenni ahhoz a pályán és azon kívül is, hogy az Aranycsapat szupersztárjai - Puskás Ferenc, Grosics Gyula, vagy Kocsis Sándor - előbb elfogadják, majd befogadják, maguk közül egynek tekintsék a gyors dorogi jobbhátvédet. Buzánszky Jenő mindenhova ment, ahova hívták. Kötelességének tekintette, hogy képviselje itthon, a Kárpát-medencében és a nagyvilágban az 1956 után széthulló, majd egyre kisebb létszámban velünk élő Aranycsapatot, akkor is, amikor nem kérte erre senki, vagy amikor kifejezetten rossz szemmel nézték ezt az értékőrző tevékenységet.

A Dombóvár Város Díszpolgára címet 1994-ben kiérdemelt Buzánzsky Jenőnek a budapesti Szent István-bazilika altemplomában lévő díszsírhelyénél elhelyezett emléktáblát az egykori nagyszerű labdarúgó vele azonos nevű fia és unokája leplezte le, majd Varga Norbert plébános áldotta meg. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének két tagja - Nyilasi Tibor és Bánki Erik - koszorú elhelyezésével rótta le tiszteletét.

Címkék: buzánszky jenő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.