Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Július 28. 10:24, csütörtök | Helyi
Forrás: DURA – G. Nagy Róbert

Eszperantó-forrás – Dombóvár – Esperanto-fonto

Eszperantó-forrás – Dombóvár – Esperanto-fonto

Dombóváron 2020-ban döntöttek a helyi eszperantisták, pártoló tagjaik és szimpatizánsaik, hogy a Kis-Konda-patak Völgyében található név nélküli forrást LEHMAN GYÖRGY Eszperantó-forrás - Esperanto-fonto-nak nevezik el.

Krónikáink számos adatot szolgáltatnak a régi magyarok forráskultuszára nézve. Vizek, források mellékén látjuk a régi magyarokat letelepedni, lakni, temetkezni. Már maga a „pannóniai négy folyam", mely mint az ország jele, az ország címerébe felvétetett, régi forráskultuszra mutat. A pannonhegyi szent forrás, a forrás, melyen felül Árpád eltemettetett, kiváló tisztelet tárgya volt. A szabolcsi zsinat kénytelen volt a magyar nép forrás- és víztisztelete ellen szigorú rendeletet kibocsátani. E rendeletben többek közt felemlíttetik, hogy az, ki valamelyik forrásnak áldoz, egy ökröt adjon büntetésül a zárdának.

A hagyományok is itt-ott még élénken emlékeztetnek a régi forráskultuszra, beszélve egyes források csodás eredetéről, tulajdonairól. Majd varázsvessző, vagy a hős lándzsája fakasztja a sziklából előomló vizet, vagy lova patkója nyomdokából buggyan ki a forrás. Erdélyben Szent László Torda mellett lándzsájával fakasztott forrást, Nyitrán, Jászón pedig lova nyomdokából bugyog a forrás. Hasonlót Szent Istvánról és számos más szentről is mesél a nép, miután a pogány forráskultuszt a kereszténység mindinkább átidomította. (Forrás: Pallas Nagylexikon)

Az 1920-as évek elején a piliscsévi forrás (Komárom-Esztergom megye) (korábbi nevén: Elleti ká studenka) a környékbeli bányászokból alakult illegális munkásmozgalmi aktivisták kedvelt találkozó helye volt. Az összejövetelek fedő tevékenységeként az eszperantó nyelv tanulását választották, így ragadt a forrásra az Eszperantó-forrás elnevezés. Nem tudatosan, de ezzel elindult az eszperantó forráskultusz is, melyhez később csatlakoztak Lillafüred, Nagybakónak és Kaposvár környéki eszperantisták is. Őket már inkább a turizmus, a forráskultusz és természetvédelemi szempontok vezérelték. Az eszperantisták közt jellemzően sok természetbarát és természetjáró volt.

Dombóváron 2020-ban döntöttek a helyi eszperantisták, pártoló tagjaik és szimpatizánsaik, hogy a Kis-Konda-patak Völgye Természetvédelmi Terület Róka-völgyében található név nélküli forrást a LEHMAN GYÖRGY Eszperantó-forrás -- Esperanto-fonto-nak nevezik el, csatlakozva a piliscséviek által elindított forráskultuszhoz.

DURA – G. Nagy Róbert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.