Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2020. Január 29. 08:24, szerda | Helyi
Forrás: Fekete István Kulturális Egyesület, fotók: Lang Róbert (sonline.hu)

Fekete István Emléknap Göllében

Fekete István Emléknap Göllében

A nagy magyar író 120. születésnapjára emlékeztek január 25-én a szülőfaluban.

Az ünnepnap koszorúzással kezdődött. Szajcz Adrián, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Novák Márk Gölle község polgármester és Bodó Imre dombóvári helytörténész helyezték el a koszorút az író szobránál.
A szobrot, mely Farkas Pál szekszárdi szobrászművész alkotása, 1999. augusztus 20-án Dr. Kanyar József ny. levéltárigazgató, a Honismereti Szövetség elnöke avatta fel.

A koszorúzás után a népes közönség, Deres Károlyné gondnok vezetésével megtekintette az író szülőházában berendezett kiállítást. Az emlékházban négy teremben láthatók a relikviák, kéziratok, használati tárgyak és bútorok. Majd az író nevét viselő Művelődési Házban folytatódott a program.

Banda Zoltán önkormányzati képviselő, tanár felidézte Fekete István író életét, különös tekintettel az író göllei éveire.
– Nagy írónkra emlékezünk, aki végig hű maradt szülőföldjéhez, s nem feledkezett meg a szülőfalu egyszerű, de dolgos és értékes embereiről, akik között felcseperedett – hangsúlyozta.
Fekete István tíz éves korától kezdve egyre messzebb került szülőfalujától, a gyermekkori évek és kalandok viszont kitörölhetetlenek maradtak az író lelkéből. A műsort óvodás gyermekek és iskolások az író verseinek előadásával gazdagították.

Bodó Imre helytörténész a dombóvári Fekete István múzeumot mutatta be. Elmondta, hogy az emlékhelyet 1995-ben, 25 évvel ezelőtt alapította és eddig mintegy 55.000 ember kereste fel a földkerekség minden szegletéből. Ott három teremben láthatók az író relikviái. Fekete István a XX. század legnépszerűbb magyar írója, akinek eddig 47 kötete jelent meg és 2013-ban eladták a tízmilliomodik könyvét itthon, külföldön ez a szám mintegy másfélmillióra tehető. Megemlítette, hogy a Hungarikum Bizottság előtt van Somogy és Tolna megyék Értéktárbizottságainak a beadványa, annak érdekében, hogy az író munkássága legyen Hungarikum. Erre a döntésre vár a magyar olvasóközönség.

Ezután Banda Zoltán kisfilmeket vetített, majd az író Gölléhez kapcsolódó köteteit ismertette, s végül könyveit ajánlotta a népes hallgatóságnak. A rendezvény után sokan elmondták, hogy a legmegkapóbb az az 1971-ben készült kisfilm volt, melyben láthatták a régi Göllét és az író egykori pajtásait.

Fekete István Kulturális Egyesület
fotók: Lang Róbert (sonline.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.