Városlista
2023. szeptember 26, kedd - Jusztina

Hírek

2015. Július 10. 07:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Fordulat Kaliforniában: már több a latin-amerikai származású

Fordulat Kaliforniában: már több a latin-amerikai származású

A latin-amerikai származásúak alkotják Kalifornia legnépesebb etnikai csoportját

Megtörtént a szakértők által régóta előre jelzett demográfiai fordulat Kaliforniában a hivatalos adatok szerint, és immár a latin-amerikai származásúak alkotják az Egyesült Államok legnépesebb államának legjelentősebb etnikai csoportját.

Az amerikai statisztikai hivatal népességbecslése szerint 2014. július 1-én 14,99 millió spanyol ajkú és 14,92 millió nem spanyol ajkú fehér ember élt Kaliforniában - közölte az amerikai média.

A mintegy 40 milliós Kalifornia ezzel a harmadik olyan amerikai állammá vált, ahol már nem a fehéreké a legnépesebb etnikai csoport (az amerikai hátóságok külön etnikai és statisztikai kategóriaként kezelik a latinókat és "a nem latin-amerikai származású fehéreket"). A másik két ilyen állam közül Hawaiion az ázsiai származásúak, Új-Mexikóban pedig szintén a latin-amerikai származásúak vannak többségben. Ugyanakkor e két utóbbi államban összesen kevesebb mint 3,5 millió ember él.

Demográfusok már hosszú ideje számítottak arra, hogy Kaliforniában a spanyol ajkúak többségbe kerülnek a fehérekkel szemben, részben a számottevő bevándorlás, részben pedig amiatt, mert több gyermek születik a latino családokban. Ez utóbbi tendenciát az is jelzi, hogy míg a kaliforniai fehérek átlagéletkora 45 év, addig a spanyol ajkúaké 29 év.

"Ez gyakorlatilag a hivatalos elismerése egy olyan folyamatnak, amely nagyjából már egy generáció óta tart" - kommentálta a híreket Robert Suro, a Dél-kaliforniai Egyetem szakértője a The Los Angeles Times napilapnak.

A statisztikák szerint 1970-ben még csupán 2,4 millió latin-amerikai származású ember élt Kaliforniában, ami az akkori lakosság 12 százalékét tette ki. Ugyanebben az évben 15,5 millió fehér lakosa volt az államnak, ami akkor még a teljes népesség háromnegyede volt.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 26. 12:06, kedd | Külföld

Legmodernebb 5. generációs vadászgépeket venne Románia

A román védelmi minisztérium 6,5 milliárd dollárt fordítana ötödik generációs harci repülőgépek beszerzésére.

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.