Városlista
2022. október 7, péntek - Amália

Hírek

2015. Július 10. 07:22, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Fordulat Kaliforniában: már több a latin-amerikai származású

Fordulat Kaliforniában: már több a latin-amerikai származású

A latin-amerikai származásúak alkotják Kalifornia legnépesebb etnikai csoportját

Megtörtént a szakértők által régóta előre jelzett demográfiai fordulat Kaliforniában a hivatalos adatok szerint, és immár a latin-amerikai származásúak alkotják az Egyesült Államok legnépesebb államának legjelentősebb etnikai csoportját.

Az amerikai statisztikai hivatal népességbecslése szerint 2014. július 1-én 14,99 millió spanyol ajkú és 14,92 millió nem spanyol ajkú fehér ember élt Kaliforniában - közölte az amerikai média.

A mintegy 40 milliós Kalifornia ezzel a harmadik olyan amerikai állammá vált, ahol már nem a fehéreké a legnépesebb etnikai csoport (az amerikai hátóságok külön etnikai és statisztikai kategóriaként kezelik a latinókat és "a nem latin-amerikai származású fehéreket"). A másik két ilyen állam közül Hawaiion az ázsiai származásúak, Új-Mexikóban pedig szintén a latin-amerikai származásúak vannak többségben. Ugyanakkor e két utóbbi államban összesen kevesebb mint 3,5 millió ember él.

Demográfusok már hosszú ideje számítottak arra, hogy Kaliforniában a spanyol ajkúak többségbe kerülnek a fehérekkel szemben, részben a számottevő bevándorlás, részben pedig amiatt, mert több gyermek születik a latino családokban. Ez utóbbi tendenciát az is jelzi, hogy míg a kaliforniai fehérek átlagéletkora 45 év, addig a spanyol ajkúaké 29 év.

"Ez gyakorlatilag a hivatalos elismerése egy olyan folyamatnak, amely nagyjából már egy generáció óta tart" - kommentálta a híreket Robert Suro, a Dél-kaliforniai Egyetem szakértője a The Los Angeles Times napilapnak.

A statisztikák szerint 1970-ben még csupán 2,4 millió latin-amerikai származású ember élt Kaliforniában, ami az akkori lakosság 12 százalékét tette ki. Ugyanebben az évben 15,5 millió fehér lakosa volt az államnak, ami akkor még a teljes népesség háromnegyede volt.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 07. 13:19, péntek | Külföld

EU-csúcs - Prágában az ukrajnai háború és az energiaválság a legfőbb napirendi témák

Az ukrajnai háború és az energiaválság lesznek a legfőbb témák az Európai Unió 27 tagállamának pénteki informális csúcstalálkozóján Prágában

2022. Október 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Frontex: Egy hét alatt több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az unió területére

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, 20 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

2022. Október 05. 13:39, szerda | Külföld

Cseh nagykövet: megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

2022. Október 05. 13:35, szerda | Külföld

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását