Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. December 15. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Gemenc Volán: Jogellenes volt a keddi sztrájk

Gemenc Volán: Jogellenes volt a keddi sztrájk

A munkavállalók előre be nem jelentett jogellenes munkabeszüntetése esélyt sem adott az arra való felkészülésre, ami súlyosbítja a jogellenesség tényének megítélését - fogalmazott közleményében a Gemenc Volán Zrt.

A cég alvállalkozója, az Orangeways Zrt. biztosítja az autóbusz járatokat Tamási és Dombóvár térségében.

A társaság emlékeztetett arra, hogy december 13-án Dombóvár és Tamási térségében a menetrend szerinti autóbuszjáratok három kivételével leálltak. Ezzel a lépéssel - írják - a 43 gépjárművezető a lakosságot közvetlenül kiszolgáló közszolgáltatás területén nyúlt jogellenes eszközhöz: az állampolgárok munkába, egészségügyi intézményekbe, iskolákba való eljutását akadályozták, jelentős sérelmeket, anyagi károkat és bosszúságot okozva ezzel.

Az előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés a munkabéke és a kiszámítható munkakapcsolat, valamint a foglalkoztatás biztosítása érdekében kötött azon megállapodásnak sem felel meg, amely két hónappal ezelőtt született a DÁM Szakszervezet, a Gemenc Volán Zrt., alvállalkozója az Orangeways Zrt., valamint a többségi tulajdonos MNV Zrt. között. Ebben rögzítették, hogy munkaügyi vitában felsővezetői egyeztetés történik, amire a keddi munkabeszüntetést megelőzően a munkáltatói oldal készsége ellenére nem került sor.

A Gemenc Volán Zrt. nem kompetens, így nem is kíván beleszólni az Orangeways Zrt. és munkavállalói közötti munkaügyi jogvitába, annak érdekében azonban minden körülmények között fellép, hogy a közszolgáltatási szerződésben rögzített személyszállítási feladatok az ott meghatározottak szerint teljesüljenek - hangsúlyozza a cég hozzátéve, hogy a munkabeszüntetésben, illetve annak szervezésében résztvevők felelősségének megállapítása, és a szükséges intézkedések megtétele az Orangeways Zrt. feladata.

Az előre be nem jelentett, jogellenes munkabeszüntetés ellenére a közszolgáltatásért felelős Gemenc Volán Zrt., alvállalkozójaként az Orangeways Zrt., MNV Zrt., folyamatosan egyeztetve mindent megtett annak érdekében, hogy a közforgalmú személyszállítás nagyobb fennakadások nélkül teljesüljön. December 14-én minden dolgozó az előírásoknak megfelelően felvette a munkát, így a közszolgáltatás szerdára teljes mértékben helyreállt - közölte a cég.

Dávid György a SZAKSZ (Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet) Alapszervezetének elnöke korábban elmondta, hogy nem a szakszervezet áll a munkabeszüntetés mögött, a dolgozók egyéni szervezéséről van szó.

Dombóvár és Tamási környékén kedden reggeltől akadozott a menetrendszerinti közlekedés az Orangeways autóbuszvezetőinek munkabeszüntetése miatt, amelyet azért szerveztek, mert napok óta nem érkezett meg - december 9-én aktuális - novemberi fizetésük, egyes cafeteria elemeket pedig két hónapja nem fizetett ki munkáltatójuk. Az Orangeways Zrt. a Gemenc Volán Zrt. alvállalkozójaként 2009 júniusa óta működteti a menetrendszerinti közlekedést. Kedden a reggeli első járatok után az autóbuszok többsége nem indult el, pótlásukról csak részben tudott gondoskodni az Orangeways Zrt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!