Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Július 04. 17:21, szombat | Belföld
Forrás: mti

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Halünneppé tennék július második szombatját a bajai hungarikum révén

Országos halünnepet szeretnének július második szombatján a bajaiak. A Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesülete és a város önkormányzata kezdeményezéséhez országszerte több tucat vendéglátóhely csatlakozott

- közölte Hajdú Miklós, a város alpolgármestere az MTI-vel.

Az ország több településén is vállalták, hogy a bajai nagy főzés időpontjához kapcsolódva halételeket kínálva erősítik helyi közösségeiket, valamint népszerűsítik a halfogyasztást. Többi között a Balatonról, Szarvasról, Dunakilitiről, Budapestről csatlakoztak a Halünnephez - tájékoztatott az előkészületekről Hajdú Miklós.

Idén július második szombatján rendhagyó módon tartják meg hagyományos főzésüket a bajaiak. Nem a városközpontban, hanem városrészenként, 14 helyszínen kisebb csoportokban összegyűlve készíthetnek halászlevet.

Először 1996-ban, a várossá nyilvánítás 300. évfordulójának tiszteletére szervezték meg a rendezvényt, amely Baja fő attrakciójává vált, azóta minden évben július második szombatján borul füstfelhőbe a város a halászléfőzők jóvoltából. A négynapos fesztivállá alakított rendezvény minden évben tízezreket vonzó eseménnyé, az ország egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvényévé vált.

Idén a koronavírus-helyzet miatt a város kénytelen volt lemondani a jubileumi programot, a hagyományőrző civil szervezet pedig jelentős erőfeszítéseket tett a hungarikummá minősített bajai halászlé népszerűségének növeléséért. Ennek keretében a Bajai Halászléfőző Bajnokok Egyesületének szakmai közreműködésével 14 kisfilmből álló sorozatot forgattak halételekről és a halászlé mellett számos egyéb elkészítési módot mutattak be a közösségi médiafelületeken szakmai körökben elismert amatőr és profi szakácsok, főzőmesterek.

Címkék: Baja, hal, halünnep, hungarikum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.