Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Március 17. 17:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hárommegyés együttműködési megállapodás a MÁV-val

Hárommegyés együttműködési megállapodás a MÁV-val

Együttműködési megállapodást írt alá a Tolna, Baranya és Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a MÁV ZRt. Biztonsági Igazgatóságával és Pályavasúti Területi Igazgatóságával.

A szerződést dr. Balázs Gábor tű. ezredes Tolna, Mácsai Antal tű. ezredes Baranya, Wéber Antal tű. dandártábornok Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató, valamint Diós László területi vasútbiztonsági vezető, valamint Orbán Zsolt, a Pályavasúti Területi Igazgatóság igazgatója írták alá szerda délután.

A megállapodás megkötésének alapjait és okait dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese foglalta össze, aki elmondta, hogy ez nem egy hiánypótló megállapodás, hiszen volt már ilyen. Az előző szerződés még 2008-ban köttetett, időnként azonban érdemes felülvizsgálni, átgondolni a feladatrendszert, ez történt meg ebben az esetben is. Az igazgatóhelyettes szerint mindegyik fél szempontjából fontos és hasznos, hogy együtt tudjunk gondolkodni a feladatok végrehajtásánál, elég egy feszültség alatti tűz oltására, vagy a vasúton szállított veszélyes anyagok szabadba kerülése esetén történő beavatkozásokra gondolni. Közös célunk, hogy egy esetleges káresetnél minél hatékonyabban tudjunk együttműködni, hiszen annál kisebb a keletkezett kár. Legalább ennyire fontos az események megelőzése, akár hatósági, akár egymás munkájának megismerése útján. Fontos, hogy a katasztrófavédelem és a MÁV is feladatrendszerüknek megfelelően, közös képzések és gyakorlatok tartásával megfelelően tudja végrehajtani feladatát.

Diós László is a megelőzés fontosságát emelte ki beszédében. Mint elmondta, a veszélyes áruk szállításának fokozott ellenőrzés alatt tartása óta eltelt időben jelentős mértékben, évi 20-ról 3-4-re csökkent a beavatkozások száma. A megelőzéshez tartozik a vasút melletti fasorok ellenőrzése is, annak érdekében, hogy tisztában legyenek azzal, hogy szélsőséges időjárás esetén mely növények jelentenének veszélyt a vasúti pályára és ezáltal a közlekedésre. Emellett lényeges szempont, hogy a tűzoltók ismerjék a vasútbiztonsági szabályokat, hogy a beavatkozások során hatékonyan, mindkét szakma szabályainak megfelelve végezhessék a munkájukat. A vasútbiztonsági vezető azt is elmondta, hogy a MÁV új válságkezelési és válságkommunikációs intézkedése szerint az elsődleges cél az utasok biztonságának garantálása, ami magában foglalja, hogy egy esetleges káreseménynél segítséget kell kérniük a katasztrófavédelemtől ennek érdekében.

A most aláírt együttműködési megállapodás jelentős változást hozhat a két szervezet közötti kommunikáció hatékonyabbá tételében, hiszen közös érdek és feladat a veszélyhelyzetek megelőzése, a bajba került utazóközönség gyors és hiteles tájékoztatása, valamint a veszélyes árut szállító rakományok biztonságának garantálása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.