Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Augusztus 05. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mti/Fotó: MTI/Mohai Balázs

Hazaérkezett Suhajda Szilárd és Klein Dávid

Hazaérkezett Suhajda Szilárd és Klein Dávid

Hazaérkezett Budapestre a Föld második legmagasabb hegycsúcsát meghódító Suhajda Szilád és társa, Klein Dávid - közölte a Magyar K2 Expedíció csapata vasárnap az MTI-vel.

Suhajda Szilárd július 25-én érte el a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méteres K2-t, első magyar hegymászóként oxigénpalack és teherhordók nélkül. Társa, Klein Dávid egészségügyi okok miatt az alaptáborból rádión támogatta az expedíciót - közölték.

A sikeres csúcselérést követően a magyar hegymászók hétfőn indultak vissza a K2 alaptáborából a Gondogoro-hágón át, majd Szkarduból kisrepülővel érték el Iszlámábádot. A hegymászók a pakisztáni fővárosban a magyar nagykövetség szervezésében sajtótájékoztatón számoltak be az expedíció eredményeiről, és angol nyelvű televíziós interjút is adtak, mielőtt hazatértek volna Budapestre.

Suhajda Szilárd az első magyar hegymászó, aki elérte a K2 csúcsát, az expedíció sikerének köszönhetően pedig már csak két 8000 méter feletti hegycsúcs, a Sisapangma 1 és az Everest 2 palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászóközösség palack nélkül teljesítse a Himalája Koronája kihívást, azaz a Föld 14 nyolcezer méter feletti hegycsúcsának megmászását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.