Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Február 10. 07:22, péntek | Belföld
Forrás: mti

Jégtorlaszok miatt nagy az árhullám a Tiszán - Helikopterről figyelik

Jégtorlaszok miatt nagy az árhullám a Tiszán - Helikopterről figyelik

A Tisza egyes szakaszai megközelíthetetlenek, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése néhány órán belül helikopterrel indul el, hogy felmérjék a Tiszán beszorult jégtorlasz helyzetét

- mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Siklós Gabriella kifejtette: a legfrissebb adatok szerint a Tiszán - ahol a felső szakaszokon már harmadfokú az árvízi készültség - Záhonynál csaknem 80 centimétert apadt a víz szintje, és alatta, Tuzsérnál, ahol az éjszaka még áradt, szintén megindult az apadás.

Fényeslitke térségében van viszont egy S-kanyar, ahol beszorult egy jégtorlasz. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelik, hogy ez a torlasz mennyire duzzasztja vissza a vizet. Itt a reggeli órákban helikopterrel mérik fel a térséget, hogy a szakemberek lássák, hol van a jégtorlasz eleje és vége, majd délelőtt Záhonyban tanácskoznak arról, milyen beavatkozásokra van szükség.

Az OVF szóvivője kiemelte azt is, hogy a Tisza alsóbb szakaszait is folyamatosan figyelik a szakemberek, mert ott is vastag jégtáblák szorultak be. Tiszadobnál folyamatosan dolgozik egy jégtörő hajópár, hogy megtisztítsák a tiszalöki erőmű térségét. Itt, "nagyon kedvezőtlen esetben" az is előfordulhat, hogy a jégtorlaszok annyira vissszaduzzasztanak az erőmű alá, hogy nem tudják üzemszerűen működtetni a tiszalöki erőművet.

A belvízi helyzet továbbra is az Alföldön a legrosszabb - mondta az OVF szóvivője. Hozzátette, a szolnoki, gyulai, szegedi, debreceni vízügy sok szakaszon első-, illetve másodfokú készültség mellett védekezik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.