Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2018. Október 27. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: Dombó Média

Kastélyok gyufaszálból a Tinódi Házban

Kastélyok gyufaszálból a Tinódi Házban

Szücs Pál érdekes és ritka kiállítást hozott el Pécsről a Tinódi Ház Majoros Galériájába.

Az október 25-i tárlatnyitón az alkotó arról beszélt, hogy az itt látható tucatnyi makettjéhez összesen több mint 250.000 szál gyufát és közel nyolc kilogramm ragasztót használt fel.

A 73. évében járó nyugdíjas rendőr hosszú ideje hódol a türelmet, precizitást és kitartást igénylő hobbijának. Első makettjét - a párizsi Eiffel-tornyot - 1974-ben készítette el, azóta folyamatosan dolgozik a szabadidejében.
Előbb elutazik arra a helyre, ahol az az épület áll, melyet meg akar formázni. Rengeteg fényképet készít az ingatlanról azért, hogy a fotókon a legapróbb részletek is megörökítésre kerüljenek. Majd nekilát a megvalósításnak, ami egy nagyobb makett esetében akár két évig is eltart. Ez azért van így, mert az épületeknek nemcsak a külsejét alakítja ki valósághűen, hanem azok belsejét is.
Szücs Pál a szép hazai és külföldi kastélyok mellett - valószínűleg szakmai ártalomból - híres rendőrségi épületek makettjeit is szívesen készíti el. Az előbbieket otthon őrzi, az utóbbiakat az eredeti helyszíneknek ajándékozta oda, azokat egy-egy kiállítására kéri vissza.
Alkotásait az utolsó simításokat követően üvegbúrák alatt tárolja annak érdekében, hogy azok ne porosodjanak és megőrizzék eredeti formájukat.

A „Kastélyok gyufaszálból” című tárlatot az érdeklődők november 5-ig nézhetik meg a Tinódi Ház Majoros Galériájában.

Címkék: Tinódi Ház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:30, csütörtök | Helyi

Szakmai napot tartottak óvodapedagógusoknak a Szivárvány Óvodában

A támogatási program célja, hogy erősítse Tolna vármegye Zöld Óvodái közti kapcsolatot, segítse azok Zöld Óvodai szakmai tevékenységét, bővítse az érdeklődő pedagógusok természettudományos ismereteit.

2024. Május 15. 08:14, szerda | Helyi

95. születésnapján köszöntötték György-Fazekas Péternét

György-Fazekas Péternét 95. születésnapján Pintér Szilárd polgármester is felköszöntötte.

2024. Május 13. 15:11, hétfő | Helyi

Hat tűzesethez és hat műszaki mentéshez vonultak Tolna vármegye tűzoltói a hétvégén

Kocsolán egy konyhai páraelszívó, Hőgyészen egy állatorvosi rendelőben bedugott fejlámpa töltője, míg Dombóváron és Bonyhádon egy-egy személyautó gyulladt ki.

2024. Május 10. 16:18, péntek | Helyi

A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” program helyi szakköreinek munkáiból nyílt kiállítás

Május 8-án nyílt meg a kiállítás a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteményben a Nemzeti Művelődési Intézet által indított: A Szakkör, „Tudásunkkal kézenfogva a közösségekért” országos program helyi szakköreinek munkáiból.