Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. December 29. 06:39, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Katonák tízezrei sorakoztak fel

Katonák tízezrei sorakoztak fel

Az észak-koreai kommunista párt és a hadsereg „legfelsőbb vezetőjeként” méltatták Kim Dzsong Unt csütörtökön Phenjanban egy hatalmas katonai díszszemlén..

Amelyet az előző nap örök nyugalomra helyezett Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető – Kim Dzsong Un apja – tiszteletére rendeztek.

Az észak-koreai kommunista kormányzat először nevezte nyilvánosan „legfelsőbb vezetőnek” Kim Dzsong Unt. A Kim fiú vezetői szerepe azonban csak azt követően válik hivatalossá, ha a kommunista párt, a hadsereg és a kormány vezető tisztségviselői is megerősítik utódlását.

A sztálinista vezetésű Észak-Koreában csütörtökön ér véget a nemzeti gyász, amelyet Kim Dzsong Il december 19-én bejelentett halála miatt hirdettek. Kim Dzsong Ilt szerdán, százezrek jelenlétében megrendezett búcsúztatási szertartással helyezték örök nyugalomra.

A „legfelsőbb vezető”

Csütörtökön, a gyászszertartás második napján több tízezer katona sorakozott fel az észak-koreai kommunista állam megalapítójáról, Kim Ir Szenről – Kim Dzsong Un nagyapjáról – elnevezett phenjani téren, ahol az észak-koreai televízió által sugárzott felvételek szerint civilek is megjelentek. Kim Jong Nam névleges államfő, a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöke beszédében az észak-koreai párt és hadsereg „legfelsőbb vezetőjének” nevezte Kim Dzsong Unt, aki szavai szerint örökölte apja „intelligenciáját, vezetői képességeit, erkölcsi érzékét és bátorságát”. Kim Dzsong Il szintén a tribünön foglalt helyet. A díszszemle végén egy katonai kórus elénekelte az Internacionálét, s mintegy húsz ágyúlövés dördült el.

Észak-Korea lakossága helyi idő szerint délben három perces néma csenddel emlékezett Kim Dzsong Ilre, majd országszerte megszólaltak a hajók és mozdonyok hangkürtjei.

A hadsereg fontos szerepet játszik az észak-koreai rendszer fenntartásában; a másik hatalmi központ az ország egyetlen pártja, a Koreai Munkapárt. A nemzetközi közösség szorosan figyelemmel követi, hogy a következő időszakban ki veszi kézbe a hatalmat az atomfegyverrel és hatalmas hadsereggel rendelkező észak-koreai kommunista államban, amelyet Kim Ir Szen 1948-ban alapított meg, s amelyet azóta a Kim család vezet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 26. 06:00, vasárnap | Külföld

Franciaországban alkotmányba foglalnák a terhességmegszakítás jogát

A francia kormány támogatja azt a törvényjavaslatot, amely alkotmányba foglalná a terhességmegszakítás jogát - jelezte Elisabeth Borne francia miniszterelnök szombaton.

2022. Június 25. 11:08, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma csaknem 543 millió, a halálos áldozatoké 6,327 millió a világon

A világon 542 897 046 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 327 812 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint.

2022. Június 24. 18:04, péntek | Külföld

Belga miniszterelnök: nehéz tél elé nézhet Európa

Várhatóan nehéz télre kell készülnie Európának, a gazdasági problémák megoldására közös európai válaszokat kell találni

2022. Június 24. 16:24, péntek | Külföld

Leállhat a gázszállítás az Északi Áramlat-1 vezetéken

A német közüzemi hálózati felügyelet vezetője szerint előfordulhat, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken.