Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 24. 06:32, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Késik az útdíj: a 2013-as büdzsé 45 milliárd forinttól eshet el

Késik az útdíj: a 2013-as büdzsé 45 milliárd forinttól eshet el

Nem indul el 2013 január 1-jétől Magyarországon a használatarányos útdíj – közölte Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

Így a várt negyven-negyvenöt milliárd forinttól is elesik a költségvetés – írja a Magyar Hírlap.

Több technikai megoldás verseng a használatarányos útdíj megteremtésére, de ha végül eldől, hogy melyiket választja Magyarország, attól kezdve másfél év elteltével indulhat el a rendszer – jelentette ki Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára. A lap korábban megírta: a használattal arányos díjrendszer bevezetése szerepel a Széll Kálmán-tervben, így ha 2013-ban nem indul el a rendszer – az államtitkár szavaiból pedig erre lehet következtetni –, akkor jelentős összeg esik ki a tervezett 2013-as költségvetésből. Információk szerint az első évben 40-45 milliárd forint többletbevételre számított a kormányzat. Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára a lapnak elmondta: sajnálatos, hogy tovább halasztódik a használatarányú útdíj bevezetése, a külföldi fuvarozók ugyanis az útdíj befizetésével nagymértékben hozzájárulhattak volna a hazai infrastruktúra fejlesztéséhez. Pénzre azonban szükség lenne, mivel Völner Pál elmondása szerint a több mint harmincezer kilométeres teljes magyar úthálózatra a szükséges száznyolcvan-kétszáz milliárd forint helyett csak mintegy nyolcvanmilliárd forint jut. Dittel Gábor úgy vélekedett: a különböző technikai megoldások közül a német műholdalapú rendszer lenne a legmegfelelőbb – és a legolcsóbb is. Ám a legtöbb európai országban és a kontinensen kívül is a rádiófrekvencia-alapú megoldás használatos.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: útdíj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.