Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Augusztus 08. 07:19, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Két napjuk maradt, hogy bezúzzák a szennyezett termést

Két napjuk maradt, hogy bezúzzák a szennyezett termést

Keddig kell bezúzniuk a gazdáknak a GMO-val szennyeződött kukoricát. A termelők hektáronkénti 360 ezer forint fix kártérítést kapnak az államtól.

Az érintettek attól tartanak, hogy a megmaradt termésüket is meg kell majd semmisíteniük, ha a szaktárca a szennyezett kukorica 400 méteres vonzáskörzetében lévő földeket is fertőzöttnek minősíti.

A termelőknek legkésőbb keddig kell megsemmisíteni a genetikailag módosított szervezetekkel szennyezett vetőmagból kikelt termést. A kormány a gazdák kárpótlására négymilliárd forintot különített el.

Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kijelentette: „valamennyi érintett termelő, aki engedményezési szerződést köt az állammal, az jogosult a kártérítés iránybevételére 360 ezer forint hektáronkénti értékben”.

Tóth István 22 hektáron termelt kukoricát, ennek több mint fele szennyeződött. Évek óta használta a külföldről hozott vetőmagot, eddig nem volt vele probléma. Az idei lett volna az egyik legjobb termése.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége szerint több évre visszamenőleg is meg kellene vizsgálni az importált vetőmagok minőségét, és inkább a hazai termelést kellene erősíteni.

Obreczán Ferenc főtitkár úgy fogalmazott: „nem értjük, nem tudjuk elfogadni, hogy miért hoztak be külföldről, európai uniós országból, Romániából és unión kívüli országokból vetőmagot. Magyarországon volt elegendő kukorica-vetőmag”.

A kormány még nem döntött a GMO-val szennyezett kukoricatáblák 400 méteres vonzáskörzetében lévő termések sorsáról. (pr)

hírTV

Címkék: termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.