Városlista
2024. február 25, vasárnap - Géza

Hírek

2024. Február 08. 08:23, csütörtök | Helyi

Kolléganői körében vehette át a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Teveszné Boda Györgyi

Kolléganői körében vehette át a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Teveszné Boda Györgyi

Teveszné Boda Györgyi, a Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda óvónője Pintér Szilárd polgármestertől vehette át a Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerést.

Azoknak a nyugállományba vonuló pedagógusoknak, oktatóknak adományozható, akik legalább 25 éven keresztül a gyermekek oktatása-nevelése érdekében tevékenykedtek és kiemelkedő munkát végeztek.

Életpályáját Tóth Károlyi Mónika intézményvezető foglalta össze, melyet az alábbiakban is olvashatnak.
További jó egészséget és szép éveket kívánunk céljai megvalósításához!

Óvónői pályáját a Kaposszekcsői Általános Iskola és Óvoda 2 csoportos óvodájában kezdte több, mint 30 évvel ezelőtt. Közvetlen munkatársa az intézmény vezetője volt, akivel kiválóan együtt tudtak működni. Munkájában legfontosabbnak a meghitt, elfogadó, szeretetteljes légkör megteremtését tartotta akkor, és azóta is. Vallja, hogy akkor tud a gyermek érdeklődni, figyelni, befogadni, ha jó érzi magát az óvodai közösségben, és biztosítottak a nyugodt játék feltételei.

Rövid ideig a Dombóvár Városi Igazgatóság Szivárvány Óvodájában, majd az Erzsébet Óvodában dolgozott, azután a Százszorszép Óvodában helyezkedett el. Végül visszatért szeretett óvodájába, az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodába, ami időközben a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került.

Nemcsak elfogadta a csoportjába járó, többségében hátrányos helyzetű, roma családok gyermekeit, hanem igénye volt arra, hogy alaposan megismerje ezt a kultúrát, illetve a közösség életviteli szokásait. Hivatásában tudatosan törekszik a komplexitásra. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél alaposabban megismerje a gyerekeket, minden kis egyéniséghez megtalálja a „kulcsot”. Az iskolaérettség kritériumait kutatta szakdolgozatának írásához, később az összegyűjtött tapasztalatokat hasznosította a mindennapi munkája során.

A mesékhez, versekhez igényes eszközöket: leporellókat, sík- és kesztyűsbábokat, jelmezeket, díszleteket, fejdíszeket készít nagy gondossággal. Az ének-zenei nevelést furulyázással teszi élményszerűbbé. Egy kolléganője javaslatára megismerkedett az origami világával. Nagyon megszerette ezt a technikát, számtalan alkalommal tartott origami külön-foglalkozást a gyerekek és szülők igénye szerint. Az adventi időszakban minden évben saját készítésű mézeskalács házakkal örvendezteti meg a gyerekeket és a felnőtteket.

Szakmájában folyamatosan fejlődik, új ismereteket szerez, képezi magát. Fontos számára a test és lélek egysége, az egészséges életmód, ezért 2000-ben kineziológusi képesítést szerzett, melyhez általános természetgyógyászati és egészségügyi modulból is sikeres vizsgát tett. A gyermekek fejlődésének nyomon követése mindig szívügye volt. Az ELTE Gyógypedagógiai Karán elvégezte a „Sindelar-Zsoldos program I. „ képzést, ahol rengeteg gyakorlati tudást kapott a mérési módszerekről és képességfejlesztő technikákról. Gyermekvédelmi felelősként hamar megtalálta a közös hangot a szülőkkel, jó kapcsolatot alakított ki a szakemberekkel.

Szívesen ismerteti meg a gyerekeket újszerű ábrázolási technikákkal, 2009-2010-ben részt vett a „Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben” című pályázat óvodai megvalósításában. Hosszú évek óta aktív tagja a Dombóváron működő, Prima Primissima díjas Kapos Kórusnak.

2016 szeptemberétől a Pécsi Egyházmegye fenntartásába került az óvoda. A keresztény értékrenddel való azonosulás természetes volt Györgyi számára. A gyermekek felé hitelesen közvetíti ezeket az értékeket, személyes jó példával jár elöl, nagy gondot fordít a katolikus nevelésre.

2022-re az egészségi állapota nagyon sokat romlott, régóta fennálló térd-fájdalmai és járási nehézsége miatt protézis beültetésre került sor. Sajnos a mozgása továbbra is rendkívül nehézkes, nem tudja úgy ellátni a munkáját, ahogyan szeretné, ezért lemondott a 2024-ben életbe lépő új pedagógus státuszról.

Györgyi elhivatott, odaadó, lelkiismeretes óvodapedagógus, aki nagyon fog hiányozni a közösségünkből

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 23. 14:00, péntek | Helyi

Véradások Tolna vármegyében február 26–március 3. között

Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a következő webcímek egyikén: www.ovsz.hu; www.voroskereszt.hu

2024. Február 23. 08:49, péntek | Helyi

Borverseny Gyulajon

Öt év kihagyás után az önkormányzat ismét megrendezte a gazdák borversenyét Gyulajon.

2024. Február 22. 16:28, csütörtök | Helyi

Idén két témában várja az alkotásokat a katasztrófavédelem

2024-ben a Katasztrófavédelem Központi Múzeumával közösen hirdet alkotói pályázatot a katasztrófavédelem Országos Tűzmegelőzési Bizottsága.

2024. Február 22. 09:05, csütörtök | Helyi

In memoriam dr. Dobszay Károly (1930- 2024)

A csikóstőttősi születésű Dr. Dobszay Károly 2024. február 1-jén 93 éves korában hunyt el Budapesten. 2024. február 15-én búcsúzott tőle családja és a Népi Írók Baráti Társaságának tagsága.