Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 14. 14:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Legyen magyar a görögdinnye

Legyen magyar a görögdinnye

Magyarországon első és másodosztályba kell sorolni a görögdinnyét csütörtöktől, különböző szempontok, például a cukortartalom alapján.

A minőségi előírásokkal azt próbálják megakadályozni, hogy a déli országok szezon végi áruja leverje a magyar dinnye árát, mondta Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke.

Az az import dinnye, amely a déli termelés vége, nagyon olcsó, szinte fillérekért lehet hozzájutni, s érése pontosan egybeesik a magyar termék szezonkezdetével – tájékoztatott a Kossuth Rádió. Ha ebben az időszakban a nagy áruházláncok, vagy a nagykereskedők, importőrök olyan terméket hoznak be, ami leveri az árat, akkor a magyar termék csak nagyon alacsony áron tud a piacra kerülni. Ezt elsősorban minőségi oldalról lehet szabályozni, magyarázta a közrádió műsorában Mártonffy Béla.

Ma 25 forint körül van a görögdinnye felvásárlási ára, ami szinte nem is fedezi a termelő önköltségét, tette hozzá a terméktanács elnöke. A boltokban ugyanakkor 100-150 forint között mozog az ára. A szakmai szervezetek azon dolgoznak, hogy megérje a termelés. Ehhez egyrészt a kereslet növelésére van szükség. A hétvégétől egészen augusztusig marketing akciókkal, áruházi kóstoltatással népszerűsítik a görögdinnyét. Másrészt pedig jobban meg kell szervezni a termelést, hogy ne egyszerre érjen be az összes dinnye, hanem kiegyenlítetten legyen a termék a piacon, ami javítja a termelők pozícióját.

Orientpress Hírügynökség

Címkék: dinnye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni