Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. December 04. 08:28, szerda | Helyi
Forrás: Dombóvári Művelődési Ház

Lelki fényesedés Dombóváron, 2013.

Lelki fényesedés Dombóváron, 2013.

A város Művelődési Háza és a Presidium Közhasznú Egyesület, valamint az általa fenntartott Reménység Napközi Otthon segítségével második évben segíti az érdeklődőket Karácsony ünnepére való ráhangolódásukban.

Adventi Mécsvilág címmel közös gyertyagyújtásra hívják a nem csak bevásárlói láztól égő emberi lelkeket. A várakozás és reménység szövétnekeit mind a négy vasárnapon 17 órakor lobbantják lángra Dombóvár különböző felekezeti (Római Katolikus Egyház, Evangélikus Egyház és Református Egyház, Metodista Egyház, Baptista Gyülekezet) vezetői, ezzel is az egységet, (új)szövetséget erősítve a jelenlévőkben. A gondolatébresztő eszmefuttatásokat különböző előadó-művészeti szólisták, csoportulások hosszabb, rövidebb műsora vezeti fel. Elhangzanak egyházi énekek, zeneművek, versek, kórusénekek, de lesz színjátszó előadás is az együtt-éneklés mellett.

A kézművesség nem csak az elsején nyílott kiállításon jelenik meg, hanem ki-ki kipróbálhatja a különböző technikákat két délutánon is: 8-án és 15-én. Városunk és a környék kézművesei szép portékáikkal, a Kisvárdai tanári házaspár gimnáziumi diákjaival készített Betlehemmel, Ács Tiborné méltóságteljesen szép ádventi koszorúval teszi idén is ünnepélyesebbé a dombóvári városi várakozást a Művelődési Ház előtti téren.

A negyedik vasárnap délután kistérségi betlehemes találkozó lesz a színházteremben a Szépteremtő Kaláka szervezésében.

A tavalyi adventi vasárnapok folyamán nem csak lélekben egyre gyarapodó közönség visszajelzései azt bizonyították, hogy nem csak a szervezők érzik szükségét a legsötétebb időkben is az együttes fényvárásnak, világosság-akarásnak, a szeretet-közösségnek.

Legyen részük, részünk benne!

Karácsonyi Kézműves Kiállítás – pályázati eredmények

A Dombóvári Művelődési Ház NKft. és a Presidium Közhasznú Egyesület idén másodszor írta ki Karácsonyi Kézműves Kiállítás pályázatát, melyre városunkból és környékéről 28 alkotótól 63 pályamunka érkezett, ebből 12 témája a Betlehem.

Az eredményhirdetésre és díjkiosztásra 2013. december 1-jén 15.30-kor került sor a Művelődési Ház Majoros termében.

A kiállított 44 alkotás 17 egyéni, 11 csoportos pályázója között az óvodástól a szép korúakig, a jegyzett képzőművészektől az idősotthoni csoportig fordultak elő nevezők 4-93 éves korig.

Csík Mária, kézműves-néprajzos tanárnővel megerősített pályázatkiíró zsűri 5 kategóriába sorolta és díjazta a Karácsonyhoz kapcsolódó, vegyes témájú és technikájú alkotásokat: óvodás és nyugdíjas korcsoport szerint, valamint grafika, fafaragás és kézművesség kategória szerint. Ez utóbbinál különválasztotta az egyéni és a közösség által készített pályamunkákat.

  • A nyugdíjas csapatok számára a Presidium Közhasznú Egyesület házhoz viszi a Hangfürdőt, az Aranysziget Idősek Otthona lakói pedig ajándékcsomagot is kaptak a Művelődési Háztól.
  • A négy óvodás csoport a Margaréta Református Óvodából érkezett, nekik az Egyesület drámacsoportja a A kis gyufaáruslány színpadi változatával kedveskedik otthonukban. Ajándékcsomagot a Katica csoport kapott a komplexitásért, a karácsonyi leporelló többlettartalmáért.
  • A négy grafikával pályázó közül Szita Veronikát emelte ki és Molnár V. József könyvével, a három fafaragót – Szücs Istvánné, Bocz János, Kerpács Kristóf - egyöntetűen Ambrus Sándor szobrászművész albumával jutalmazta a zsűri.
  • A négy kézműves csoport közül a kapospulai Bökdösődők foltvarrásait és a Reménység Napközi Otthon kézműves műhelyének Adventi naptárját jutalmazta varráshoz szükséges eszközökkel, utalvánnyal és csemege csomaggal.
  • A nyolc egyéni kézműves munkából első díjra Berklné Farkas Edit Zsákos Betlehemét és Horváthné Deák Judit láncöltéses képeit tartotta érdemesnek a zsűri – a látogatók megelégedésére. Ők december 14-i színházjegyet és ingyenes belépőt kaptak Pap Gábor művészettörténész januári előadására.

Minden nevező és felkészítő csoportvezető részesült a tiszteletadás és köszönetnyilvánítás mellett hangfürdő, vagy művelődéstörténeti előadásra szóló tiszteletjegyben: összesen 22-en vehetnek ingyen részt a Művelődési Házban kéthetente rezgő tibeti hangtálak nyújtotta testi-lelki élményben, (az idős otthonok lakóin kívül), valamint a hímzéskiállítás után 32-en hallgathatják meg díjtalanul Pap Gábor előadását a magyar keresztszemes hímzésekről.

Fotók: Tilinger Sándor, Dombóvári Művelődési Ház

Címkék: advent, betlehem

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.