Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Július 21. 06:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Döbrököz honlapja

Lesz végre tájháza Döbrököznek

Lesz végre tájháza Döbrököznek

Már évek óta szeretnének a döbrököziek maguknak egy tájházat, amely egyfajta helyi múzeumként bemutathatná a község történetét és néprajzát.

Sajnos mindeddig ez nem valósult meg, pedig már sok-sok évvel ezelőtt az akkori polgármester, Szabó István is élére állt ennek az ügynek.

Igazából olyan épületet keresett az önkormányzat erre a célra, mely lehetőleg a falu központjában helyezkedik el és stílusában tükrözi e táj építészeti jegyeit. Korábban volt is néhány ilyen épület, de azokat a tulajdonosoktól nem sikerült megvásárolni, mert vagy lakták őket, vagy olyannyira leromlott az állaguk, mire eladók lettek volna, hogy az önkormányzat úgy már nem akarta megvásárolni őket.

Mióta üresen áll a döbröközi művelődési ház közvetlen szomszédságában lévő, talán az utolsó tájháznak alkalmas épület, Szili Lajosné polgármester tárgyalásban volt annak tulajdonosával, Suti Károllyal. Most fiával - aki a közelmúltban megörökölte az épületet - sikerült megállapodni. A döbröközi képviselő-testület felismerte, hogy a községnek ez az utolsó lehetősége az épület megszerzésére, bár a költségvetés szűk mozgásteret enged, mégis a vásárlás mellett döntöttek. Az önkormányzat 3 millió forintért megvette a házat. Az összeget három egyenlő részletben kell kifizetni. Az eladó a berendezést is hátrahagyta, és külön kiemelte, hogy az árszabásnál figyelembe vette azt, hogy szülei, nagyszülei házát majdan az egész döbröközi közösség fogja tájházként használni.

A képviselő-testület előzőleg Sebrek Csaba építész társaságában tekintette meg az ingatlant. A vályogtéglából épült ház mondhatni kifogástalan, felázás-mentes, száraz állapotban van. A szakértő szerint még kétszáz évig biztosan állni fog, ha a falak aláázását megelőzik. Amit lehetőleg még az idén el kell végezni az épületen, az a tető átrakása és a csatorna megjavítása.

A Döbröközi Hagyományőrző Alapítvány vezetője, Andikné Schmidt Mária is ezt az épületet tartotta a legalkalmasabbnak tájház céljára. Most az ő feladatuk lesz a felújítás és berendezés megszervezése az új funkciónak megfelelően.

Az oszlopos tornácú házban gyönyörű rakott tűzhely, nyitott kémény, kővel kirakott pince is van. Úgy tudjuk, hogy már tervezik kemence építését is a leendő tájház udvarára, amely egybe lesz nyitható majd a Művelődési Ház udvarával. Egy új, faluképet meghatározó, kulturális intézmény-együttes jön tehát létre. (ft)
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.