Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2021. Április 28. 08:00, szerda | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Már a 16. életévüket betöltöttek is megkaphatják az oltást Szlovákiában

Már a 16. életévüket betöltöttek is megkaphatják az oltást Szlovákiában

Szlovákiában csütörtöktől már a 16. életévüket betöltött személyek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást - jelentette be Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter a Markíza televízióban nyilatkozva kedden.

A mintegy öt és fél millió lakosú országban a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint keddig a vakcina legalább első dózisával beoltottak száma 1 millió 35 ezer volt, közülük közel 436 ezren már a második adagot is megkapták.

A TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Lengvarsky a kereskedelmi televízióban arról is beszélt, hogy május végéig Szlovákiába közel egymillió adag újabb Pfizer/Biontech oltóanyagnak kell érkeznie, s ennek alapján arra számítanak, hogy június végéig minden, az oltás iránt érdeklődő személyt beolthatnak.

Szlovákiában már több mint egy hónapja lassan, de folyamatosan javulnak a járványügyi adatok, csökken az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma, és hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is. Az NCZI adatai szerint kedden mintegy 1400 beteget kezeltek kórházban a kór miatt, a halálesetek száma pedig 41-gyel 11 572-re emelkedett. A kór tavaly tavaszi megjelenése óta eddig közel 2 600 000 PCR-tesztet végeztek, amivel mintegy 380 000 személynél mutatták ki a vírusfertőzést. Hétfőn mintegy nyolcezer teszt közel 6 százaléka bizonyult pozitívnak.



Szlovákiában többhavi folyamatos szigorítás után a múlt héten kezdtek enyhíteni a járványügyi korlátozásokon. Először - a látogatók létszámára vonatkozó feltételek mellett - az üzletek és a szállodák nyithattak meg, majd ezen a héten az éttermek teraszai, illetve egyes régiókban az iskolákban is részben újraindulhatott a tantermi oktatás.

A járványügyi adatok javulása ellenére a pozsonyi kormány hétfői - éjszakába nyúló - ülése során ismét meghosszabbította a tavaly október elsején bevezetett vészhelyzet érvényességét. A csütörtöki hatállyal érvénybe lépő intézkedéssel immár ötödik alkalommal hosszabbították meg a vészhelyzetet Szlovákiában, igaz az eddigi 40 napos hosszabbítások után ezúttal csak 30 nappal.

Az intézkedés megosztotta a négypárti szlovák kormánykoalíciót. Annak két kisebb, liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) és az Emberekért (Za ludí), nem, vagy csak részben támogatta azt. Az SaS ezzel összefüggésben már egy ideje a gazdasági mobilizációról szóló jogszabály és a járványtörvény módosítását szeretné, mondván, hogy ezek megváltoztatásával lehetne helyettesíteni a vészhelyzet hatályban tartását. A vészhelyzet meghosszabbítását, legkésőbb 20 nappal hatályba lépését követően a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.