Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 21. 07:33, kedd | Sport
Forrás: MTI

Marco Rossi: aki küzd, annak a szívében nincs vereség

Marco Rossi: aki küzd, annak a szívében nincs vereség

Marco Rossi szövetségi kapitány kulcsfontosságúnak nevezte a magyar labdarúgó-válogatott lelki tartását abban, hogy sikerrel vívta meg az Európa-bajnoki selejtezősorozatot.

"Olaszországban van egy mondás: aki küzd, annak a szívében nincs vereség. Mindig van lehetőség a fordításra, amíg nem fújják le a mérkőzést. A fiúk nem engednek és nem adják meg magukat, mindenekelőtt ez tesz büszkévé, mert tükrözi a karakteremet. Sosem voltam tehetséges labdarúgó, a legjobb edzők közé sem tartozom, de sose adtam meg magam és a végsőkig küzdöttem" - fogalmazott hétfőn a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető az M4 Sport Góóól!2 című műsorában azzal kapcsolatban, hogy együttese a nyolc Eb-selejtezőből kétszer hátrányból fordítva nyert, további két alkalommal pedig a hajrában egyenlítve mentett pontot, így például a 97. percben Bulgáriában, ahol a döntetlennel kijutott a nemzeti együttes a kontinenstornára.

Rossi arról is beszélt, sokat változott az elmúlt években, elsősorban ahogy a játékosokhoz viszonyul, ahogy hozzájuk szól. Mint mondta, nagyon tiszteli a tanítványait.

"Egységesek vagyunk, mint egy család. Az apjuk is lehetnék, a gyerekeket pedig nevelni kell. Ha hibáznak, jelzem nekik. Például Kerkez Milostól hidegebb fej kellett volna a bulgáriai kiállításakor, de ő kért elnézést tőlem és a társaitól, ami azt jelzi, megértette a hibája súlyosságát" - mondta az 59 éves tréner, aki hozzátette, a Bournemouth légiósa azt mondta neki, Szoboszlai Dominik gólt eredményező szabadrúgása a 97. percben "megmentette az életét".

A Budapest Honvéddal 2017-ben magyar bajnoki címet ünneplő mester természetesen a válogatott vezéregyéniségéről is szót ejtett. Szerinte a Liverpool 23 esztendős középpályása sokkal érettebb lett a kapitányi karszalagtól, melyet tavaly novemberben vett át. Elárulta, amióta kijelölték a posztra, jóval több üzenetet váltanak és megosztja vele a gondolatait.

"Különleges játékos, de nem csupán a tehetsége miatt, az ugyanis adottság és nem érdem. Rendkívül sokat dolgozott a gyengeségein, óriási akarat van benne a fejlődésre. Rajta kívül Sallai Roland a legmeghatározóbb a csapatban, de mindketten a többiek szolgálatába állítják a tehetségüket" - mondta Rossi, aki elismerte, októberben a litvániai meccs első félidejében ő maga követte el a legnagyobb taktikai hibát azzal, hogy Szoboszlait hátrébb játszatta. "Minden poszton megállná a helyét, de korábban sose teszteltük ezt, így a hatos szerepére még nem volt felkészülve. A szokott posztján viszont szabadon játszhat, a támadó harmadban alapvetően megadom a szabadságot a játékosaimnak".

A csapat védekezésével kapcsolatban viszont korántsem ennyire megengedő Rossi, ahogy megjegyezte, "ez az olaszok rögeszméje", hogy a hátsó alakzatban nem szívesen változtatnak, mert ott automatizmusoknak kell kialakulnia, ugyanis a játékosoknak nem szabad gondolkodni egyetlen szituációban sem, mert az máris a védő késését eredményezi. Elárulta, bár Botka Endre jól futballozott Bulgáriában, vasárnap az utolsó meccsen azért adott lehetőséget Balogh Botondnak, aki mindössze másodjára öltötte magára a címeres mezt, mert ki akarta őt próbálni. Kíváncsi volt arra, miként teljesít 65 ezer néző előtt, mert amikor Parmában lehetőséget kap, akkor rendre jól játszik.

"Próbára tettem, és hideg fejjel játszotta le a mérkőzést, ahogy kell. Nagyon örülök, hogy megállta a helyét" - méltatta a 21 éves védőt, de a nemzeti együttes legtapasztaltabb, 77-szeres válogatott tagjáról is pozitívan nyilatkozott. "Örültem Nagy Ádám góljának is, mert egyrészt Montenegró ellen a csapat egyik legjobbja volt, másrészt neki a mezőnyben más a szerepe. Sajnálom, hogy sokan nem értik a feladatát, pedig ha jó formában van, akkor nélkülözhetetlen a válogatott számára".

Saját jövőjével kapcsolatban azt hangsúlyozta, egyszer minden történet véget ér, de ha majd elkerül innen, akkor mindenképpen békében szeretne elválni a szövetség elnökétől, Csányi Sándortól és a magyar szurkolóktól is.

"Tudjuk, semmi sem lehetetlen. Már bebizonyítottuk, hogy a legjobbak sem mehetnek biztosra ellenünk. De előbb legyünk túl a sorsoláson" - mondta a jövő évi, németországi kontinensviadalról Rossi, aki az első, azaz legerősebb riválisokat felvonultató első kalapból olyan ellenfelet szeretne kapni, amellyel még nem találkozott együttese, példaként a spanyol csapatot említve.

A magyar válogatott öt győzelemmel és három döntetlennel, veretlenül és csoportelsőként jutott ki a jövő évi, németországi Eb-re, így december 2-án a második kalapból várja a hamburgi csoportsorsolást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.