Városlista
2022. december 2, péntek - Melinda

Hírek

2022. November 14. 16:32, hétfő | Helyi

Márton-nap Dombóváron

Márton-nap Dombóváron

A koronavírus-járvány után újból közönség előtt mutathatták be produkcióikat a német nemzetiségi nyelvet tanuló óvodások és iskolások.

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár a helyi gyermekintézményekkel közösen 2022. november 10. és 14. között immár huszonkettedik alkalommal tartotta meg a Német Nemzetiségi Hetet, melynek középpontjába – a hagyományokat követve ismét – Szent Márton legendája került.

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Hunyadi téri épületének aulája 2022. november 10-én délután zsúfolásig telt meg az oktatási intézmény német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjaival, valamint szüleikkel, nagyszüleikkel és testvéreikkel. Nekik elsőként az Alte Herren Blaskapelle muzsikált, majd a gyerekeknek sváb táncházat tartottak pedagógusaik. Azt követően lampionos felvonulás indult az említett együttes zenei kíséretével a Bezerédj utcai evangélikus templomba, ahol a 7. osztályosok Szent Márton legendáját elevenítették fel.

Másnap a Bezerédj utcai Német Közösségi Ház udvaránál közeli rokonaikkal gyülekeztek azok az óvodások, akik abba a három óvodába – a Margaréta Református Óvodába, az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodába és a Százszorszép Óvodába – járnak, melyek német nemzetiségi nyelvet oktatnak a csöppségeknek. Ők is az Alte Herren Blaskapelle zenei kíséretével indultak a Művelődési Házba lámpásaikkal. Ott verses-énekes-zenés-táncos műsort adtak, amivel nagy sikert arattak népes közönségük körében. A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár a gyerekeket mézeskalács-libával és citromos teával vendégelte meg.
November 12-én a gunarasi Camping Étteremben a város és a környékbeli települések ínyenceit libavacsorára várták, amit aztán másnap hajnalig tartó svábbál követett a Wemender Sextett muzsikájára - számolt be az eseményről Glaub Róbert a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke weboldalukon.

Fotók: Keszthelyi Tamás

Címkék: Márton-nap

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 01. 08:31, csütörtök | Helyi

I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

Rendkívül izgalmas és színvonalas küzdelmeket hozott az I. Buzánszky Jenő Országos Sporttörténeti Vetélkedő Dombóváron

2022. November 30. 13:20, szerda | Helyi

Ülésezett az Attalai Értéktár Bizottság

November 22-én az IKSZT épületében találkozott a tagság.

2022. November 29. 13:08, kedd | Helyi

Két személyautó ütközött Dombóváron, a Kórház utcában

A műszaki mentéshez a dombóvári hivatásos tűzoltókat riasztották november 28-án délelőtt, akik feszítővágó segítségével szabadították ki az egyik jármű utasát a mentőszolgálattal együttműködve.

2022. November 29. 11:05, kedd | Helyi

Újabb adomány a Dombóvári Helytörténeti Gyűjteménynek

Ezúttal a Magyar Vértanúk (1551-1854) című nagyméretű képet adományozta Bodó Imre ny. agrármérnök, helytörténész a város múzeumának.