Hírek
2019. Március 01. 10:59, péntek |
Helyi
Forrás: Dombó Média
Máté Zoltán lett az „Az év pálinkatermelője”

A Természetes Dombóvár Közéleti Egyesület és a Dombóvári Pálinkabarátok Körének évenkénti pálinkaversenyét idén február 23-án a JAM-csarnokban rendezték.
A mintákat a héten adhatták le a Tinódi Házban azok a helyiek és környékbeliek, aki kíváncsiak voltak arra, hogy miként értékeli a zsűri a „nedűiket”. A megszokott bírálók közül hiányzott Király Gábor, a Dombóvári Kertbarát Egyesület elnöke, aki nemrégiben 70 éves korában váratlanul elhunyt. Megüresedett helyére egyelőre nem választottak senkit, így Gál Péterre, a Döbröközön, Kisvejkén és Mágocson főzdét működtető Schmieder Pálinkaház főzőmesterére, valamint a tapasztalt dombóvári vendéglátósra, Bank Istvánra hárult az a feladat, hogy megkóstolja és minősítse a 14 nevező által hozott üvegek tartalmát.
Ők elmondták, hogy jó pálinkát csak kiváló minőségű és érettségű gyümölcsből lehet készíteni, amit először meg kell mosni, majd a húsát feldarabolni, ledarálni, azt követően pektinbontót, savakat és tápsót hozzáadagolni, a több hétig tartó erjesztés során a megfelelő lényerés érdekében pépesíteni szükséges lehetőleg 17 Celsius-fok körüli hőmérsékleten és amikor a cefre a lekvárhoz hasonló állagú lesz, akkor kiégetni. Otthon is lehet házi főzőberendezésen jó minőségű pálinkát előállítani, ám megfelelő szakismeret és nagy tapasztalat kell ahhoz, hogy a főzet ne kozmáljon le az alszesz készítésekor, majd a finomítás során a mérgező anyagokat is tartalmazó, csípős ízű és a ragasztóra emlékeztető szagú előpárlatot - vagy közismert nevén a rézelejét - a megfelelő pillanatban elválasszák a középpárlattól, amiből aztán a pálinka lesz. Az utópárlat felismerése is fontos, mert abban ugyan mérgező anyagok már nincsenek, de az alkoholfoka hirtelen csökken, illetve az íze és az illata is rohamosan romlik. Ha ez a frakció is hozzákerül a középpárlathoz, akkor elronthatja az egész pálinkamennyiséget. A legtöbben az említett feladatok elvégzése során hibáznak, így az a legjobb megoldás, ha szakemberre bízzuk a cefre kifőzését.
A verseny eredményeit a Gyár utcában felállított rendezvénysátorban a Téltemető túra résztvevőinek körében Szabó Loránd polgármester ismertette. Az 52 nevezett mintából hét-hét kapott arany- és ezüstminősítést, huszonnyolcat pedig bronzfokozatú oklevéllel jutalmaztak. A bírálók a gyümölcspálinkák közül Kohner János tavalyi cseresznyéjét tartották a legjobbnak, a második helyet Glaub Róbert 2016-os cseresznyéje szerezte meg, míg a harmadik Szakó Béla almája lett. A törkölyök mezőnyében Máté Zoltán pálinkája végzett az élen Visnyei Tiborét és Csiszár Lászlóét megelőzve. „Az év pálinkatermelője” címet az összesített eredmények alapján Máté Zoltán érdemelte ki immár sokadszor.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Augusztus 15. 15:00, péntek | Helyi
Bálind József-ről nevezték el a Szuhay Sportcentrum kosárlabda csarnokát
Dombóvár Város Önkormányzata képviselő-testületének döntése alapján a Szuhay Sportcentrum kosárlabda csarnokát Bálind József Sportcsarnoknak nevezték el.
2025. Augusztus 15. 10:10, péntek | Helyi
A hónap műtárgya – Fekete István Múzeum
Augusztus hónap műtárgyának Ambrus Sándor (1959-2008) néhai dombóvári szobrász, grafikus, Fekete Istvánról készített nagyméretű képét választotta a múzeum.
2025. Augusztus 14. 08:26, csütörtök | Helyi
Forgalmirend-változás lesz augusztus 19–20-án Dombóváron
Az augusztus 19–20-ára tervezett rendezvények miatt több helyen útlezárásra és forgalmirend-változásra kell számítani Dombóvár-Kertváros városrészen.
2025. Augusztus 11. 15:13, hétfő | Helyi
Termőre fordult a göllei kertészmérnök által nemesített szőlő
A Gölle könnyei szőlőfajtát a Budapesten élő, 1933-ban Göllében született Dr. Sipos Lajos gépész- és kertészmérnök, nemesítő állította elő, aki a dombóvári gimnáziumban érettségizett 1951-ben.