Városlista
2022. június 26, vasárnap - János

Hírek

2011. November 24. 06:42, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megfejtették a királylepke titkát

Megfejtették a királylepke titkát

Amerikai kutatók a lepkék közül elsőként írták le a pompás királylepke (Danaus plexippus) genetikai állományát – idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

A királylepke védett állat, de tenyésztik is, és főként esküvőkre adnak el belőlük, ahol tömegesen engedik őket szabadon, hogy az élénk narancs alapon feketével erezett szárnyú pillangókkal színpompássá tegyék a rendezvényt.

A pompás királylepke genetikai állománya egyúttal a hosszú távon vándorló állatok közül is az első leírt genom. Becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul 3500–5000 kilométeres útra Észak-Amerika és Mexikó között. A Danaida-lepkének is nevezett pillangó vándorlásának különlegessége, hogy életciklusa mindössze néhány hónap, ezért másik generáció tér vissza ugyanazon az útvonalon, mint amelyik elindult.

„Ezzel a genomszekvenciával a kezünkben kifogyhatatlan lehetőségeink vannak arra, hogy megértsük a hosszú távú migráció genetikai és molekuláris alapját” – nyilatkozta Steven Reppert, a Massachusettsi Egyetem orvosi karának kutatója, akinek tanulmánya a Cell című szakfolyóiratban szerdán jelent meg. A kutatók ezért főként a látásért, tájékozódási képességért és életritmusért felelős gének elemzésére összpontosítanak.

Címkék: kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 18:04, szombat | Belföld

TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát

A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei,

2022. Június 25. 16:01, szombat | Belföld

Elkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon.

2022. Június 25. 15:01, szombat | Belföld

Az autósok 12,5 százaléka halogatja a lejárt műszaki meghosszabbítását

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja.

2022. Június 25. 12:02, szombat | Belföld

Húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék - helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét - pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet,