Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 14. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Bodó Ákos

Megszépül Fekete István göllei szülőháza

Megszépül Fekete István göllei szülőháza

Göllében az önkormányzat önerőből újítja fel a nagy magyar író, Fekete István emlékére és tiszteletére, még 1987-ben berendezett emlékházat.

Tavaly lecserélték a teljes tetőt, idén pedig új nyílászárókat kapott az épület az eredeti állapot figyelembevételével. Köztudott, hogy a ház mindig is tanítói lakás volt és a község legrégebbi tégla épülete, amely az 1600-as évek közepétől szolgálta a helyi tanítókat.

A falak külső és belső szigetelése és a padozat cseréje is megvalósult. Egy volt göllei vállalkozó, Kovács Vilmos cserépkályha- és kandallókészítő mesternek köszönhetően az úgynevezett nagyteremben megépítésre került egy gyönyörű cserépkályha, amelyen az író regényeinek hősei és maga az író portréja is helyet fog kapni.

A közelmúltban Bodó Imre, a község díszpolgára szülőfalujának adományozta Fekete István író bútorait. Ennek köszönhetően már négy termet rendezhetnek be az emlékházban.

A dombóvári Fekete István Múzeumot felkeresték a kaposvári Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának szakemberei. Nagy-Tóth Mária és Szíva László (képünk jobb oldalán), a somogyi megyeszékhely intézményének munkatársai kapták meg a feladatot, hogy rendezzék be a göllei szülőházat.

A múzeumalapító (képünk bal oldalán) készségesen fogadta a vendégeket, felajánlotta segítségét és ígéretet tett arra, hogy további adományokkal fogja gazdagítani Göllét.

A göllei emlékház várhatóan október közepétől várja ismét a látogatókat.

Bodó Ákos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.