Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 30. 21:31, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Mesterházy: Orbán mintha másik országban élne

Mesterházy: Orbán mintha másik országban élne

Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor miniszterelnök úgy beszélt Brüsszelben, mintha nem Magyarországon, hanem egy másik országban élne. Az MSZP elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán azt mondta: szerinte a kormányfő osztogatásba kezd, ha megszűnik az ország elleni túlzottdeficit-eljárás.

"Mintha elszakadt volna a cérna, mint hogyha nem ebben a világban élnének, mintha egy teljesen másik országból szereznék a tapasztalataikat, mint az átlag állampolgárok" - kommentálta a szocialista párt elnöke, hogy a kormányfő Brüsszelben sikertörténetnek nevezte a magyar gazdaság eredményeit.
Mesterházy Attila szerint ezzel szemben Magyarországon 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatra van szükség a növekedés beindításához, ugyanis a tavalyi recesszió után idén sem várható GDP-növekedés.
Az MSZP elnöke hozzátette: nem ígérik, hogy a 2014-es kormányváltás után Kánaán lesz, rendkívül szűk költségvetési mozgástérrel számolnak. Annál inkább, mert "Orbán Viktor csak azt várja, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól", és osztogatásba kezdhessen - jegyezte meg.
Gazdaságpolitikai elképzeléseik közül kiemelte a hitelezés újraindítását. Nem kell szeretni a bankokat, de jól működő pénzügyi szektor nélkül nincs jól működő gazdaság - jelentette ki. Megemlítette, hogy az európai uniós támogatásokból a termelő, munkahelyteremtő beruházásokat, illetve az életminőség javítását célzó programokat támogatnák a szökőkútépítés vagy a díszburkolat-lerakás helyett. A szocialisták szükségesnek tartják a munkát terhelő járulékok és a 27 százalékos áfa csökkentését is, de reálisan számolva erre 2015-ben még nem lesz lehetőség, csak az azt követő években.
Mesterházy Attila szerint szükség lenne IMF-hitelre, ám biztos abban, hogy a kormány nem fog megállapodni a valutaalappal, hogy aztán a 2014-es kampányban dicsekedhessen ezzel. Csakhogy - fűzte hozzá - ez évente nagyjából 130 milliárd forint kamatfelárat jelent, a kamatkiadások növekedése több, mint amennyi a felsőoktatásra jut egy évben.
Az MSZP terveit ismertetve azt mondta: szeretnék, ha az ország legkésőbb 2016 elején csatlakozna az euró előszobájának tekintett ERM-2 árfolyam-mechanizmushoz. Ez fegyelmezettebb, kiszámíthatóbb gazdaságpolitikát igényelne, de erős jelzés lenne a piacoknak, segítené a bizalom helyreállítását - hangsúlyozta.
Mesterházy Attila arról is beszélt, kormányon megtapasztalták, hogy nem lehet mindent egyszerre megváltoztatni az országban. "Majdnem belefulladtunk a reformhevületbe, és az ország is" - mondta, ugyanakkor hozzátette: az egészségügy és a közösségi közlekedés átalakítását nem lehet halasztani, és az oktatásban is alapvető változásokra lesz szükség.
Kérdésre válaszolva elmondta, az egzisztenciális - megélhetéssel, munkahellyel, nyugdíjjal kapcsolatos - kérdések túlsúlyára számít a 2014-es választási kampányban, tudva, hogy az értelmiségi köröknek a jogállam helyreállítása a legfontosabb.
Az ellenzéki egyeztetésekről azt mondta, lényeges, hogy a közös jelölt- és listaállítás előtt megállapodjanak, milyen programot hajtson végre a következő kormány. Bárki lesz is a miniszterelnök, ettől nem térhet el. "Arra a mostani kampányban nem lesz lehetőség, hogy az utolsó pillanatban változtassunk (...), nem jöhet semmilyen superman" azzal, hogy neki más elképzelései vannak - fogalmazott.
Mesterházy Attila elmondta, az MSZP tudatosan távol maradt az LMP belső konfliktusaitól, amelyeknek azonban szerinte mélyebb, személyes okai is vannak, mintsem az ellenzéki együttműködésről meglévő véleménykülönbség.
Beszélt arról is, MSZP-elnökként az egyik legnagyobb eredménye, hogy 14-15 hónapja - amióta Gyurcsány Ferencék kiléptek - megszűnt a kibeszélés a szocialista pártból, politikusaik nem vitatkoznak egymással a médiában.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.