Városlista
2025. július 7, hétfő - Appolónia

Hírek

2020. Április 14. 10:00, kedd | PR
Forrás: Arrabonamédia

Miként hat a hordós érlelés a whisky minőségére?

Miként hat a hordós érlelés a whisky minőségére?

Sokan talán nem is gondolnának arra, hogy a megfelelő érlelésnek milyen komoly szerepe van a whisky minőségében.

Ha pedig az érlelésről beszélünk, akkor nem mehetünk el szó nélkül az alkalmazott tölgyfahordók mellett sem.

Ebben a bejegyzésben tehát a whisky érleléssel foglalkozunk, külön kitérve a tölgyfahordók szerepére, illetve típusaira. Végül azt is megmutatjuk, hogy a kifogástalan minőséget képviselő tölgyfahordók milyen összetevőket képesek kölcsönözni a whiskynek.

Mekkora szerepet játszik az érlelésben a hordó?

Hogyha százalékosítani szereznénk a hordó szerepét a whisky érlelésében, akkor az ízek kialakulásának közel 60-75%-át tudjuk összefüggésbe hozni a felhasznált hordóval. Merthogy a hordós érlelés hatására extra tanninok, cukrok és aromák kerülnek a whiskyhez, jelentősen befolyásolva ezáltal az alkoholtartalmát, valamint a színét.

Az érlelés roppant érdekes folyamatnak számít egyébként. A hosszú hónapok és évek alatt a whisky mélyen behatol a hordó pórusaiba, hogy felvegye a páratlan ízanyagokat. A hordóra jellemző sajátosságok pedig szintén visszahatnak a whiskyre, fantasztikus végeredményt produkálva így.

Milyen típusai léteznek a tölgyfahordóknak?

Habár mintegy hatszáz különböző típusú tölgy létezik a bolygón, közülük mindössze négyet alkalmaznak a whisky érlelésére. Név szerint az amerikai fehértölgy (Quercus alba), az európai tölgy (Quercus robur), a francia tölgy (Quercus sessiliflora vagy Quercus Petrae), valamint a japán tölgy (Quercus mongolica) jöhet szóba a whisky tölgyfahordós érlelése kapcsán.

Mégpedig azért, mert kizárólag ez a négy tölgyfahordó típus képes kifejezetten értékesnek számító tanninos, lignines, cellulózos, tovább hemicellulózos jegyekkel gazdagítani az érlelni kívánt párlatokat. Más fatípusokat egész egyszerűen nem szokás whisky érleléshez alkalmazni, és nem is számít kifejezetten ajánlottnak az ilyen jellegű kísérletezés.

A tölgyfahordó whisky párlatra gyakorolt hatása

Szám szerint öt olyan komponenst lehet elkülöníteni, amelyekkel a hordó képes lehet gazdagítani az érlelt whisky párlat karakterét. A tannin azért fontos, hogy ízleléskor érett, kiforrott zamatok szaladjanak szét a szánkban.

A hordóból átvett hemicellulóz felel azért, hogy a kellemes karamellás, édes tulajdonságok is jelen legyenek a párlatban. A ligninnek köszönhető az enyhe vaníliás zamat, a cellulóz pedig ahhoz szükséges, hogy a vanillines zamat fel tudjon szabadulni. Az amerikai tölgyfahordó mindezek mellett laktont is tartalmaz, amely képes hozzájárulni a kissé édesebb, valamint égetett zamatok megjelenéséhez.

Időnként egyébként az is megtörténik, hogy a korábban kognac, rum, bor vagy cherry érleléséhez alkalmazott tölgyfahordókat használnak a whisky párlatokhoz, tovább színesítve így az aromákat.

Címkék: idrinks.hu, whisky

Ezek érdekelhetnek még

2025. Július 03. 16:43, csütörtök | PR

Időjósból időutazó: Németh Lajos a Szigetvári Várban kalandozott ,Vitézzé avatták

A Szigetvári Zrínyi Vár falai között barangolt a népszerű meteorológus Zrínyi Miklós nyomában. Hiteles, szórakoztató élményeken keresztül mutatta be elődjeink történelmi örökségét!

2025. Július 03. 16:28, csütörtök | PR

Németh Lajos jelenti: „A Szigetvári Gyógyfürdő fölött, mindig ragyog az ég!”

Németh Lajos, a Szigetvári Gyógyfürdő vendégeként kutatta a fürdő látható és láthatatlan kincseit és csodáit.

2025. Június 30. 14:55, hétfő | PR

Összefogás a fővárossal a klímasemlegesség jegyében

az együttműködés célja a fenntartható fejlődés és innováció elősegítése

2025. Június 18. 09:59, szerda | PR

Új korszak az innovációban?

a magyar cégek több mint kétötöde alkalmaz mesterséges intelligenciát