Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. November 02. 10:44, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Mintát vesznek a dombóvári Kossuth-szoborcsoportról

Mintát vesznek a dombóvári Kossuth-szoborcsoportról

Elkezdődött a mintavétel Dombóváron a Kossuth-szoborcsoport alakjairól, amelyeknek azonos méretű másolatát a budapesti Kossuth téren állítják fel.

Péntek Tibor, a kivitelező Reneszánsz Kőfaragó Zrt. műemléki főmérnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: az 1848-as Batthyhány-kormány tagjait ábrázoló szobrokat megtisztítják, majd 3D-s szkennerrel vesznek mintát róluk.
A dombóvári Szigeterdőben szoborparkszerűen elhelyezett kompozíció mívesebb részeiről szilikongumiból készül negatív, ennek alapján kemény mészkőből újra kifaragják az alkotásokat.
A szobrok sorában a Kossuthot ábrázoló alak az első, mivel a másolatnak március 15-re el kell készülnie, a szoborcsoport többi tagjának másolatát 2014. nyár végéig készítik el - tette hozzá.
Horvay János 1927-ben felállított monumentális alkotását a Rákosi-korszakban távolították el a budapesti Kossuth térről, helyére 1952-ben Kisfaludi Strobl Zsigmond, Kocsis András és Ungvári Lajos Kossuth-szoborcsoportja került; az eredeti Horvay-kompozíciót 1973-ban állították fel Dombóváron.
Az Országgyűlés döntése alapján a Kossuth tér szobrainak tekintetében az 1944 előtti képzőművészeti arculat visszaállítását kell megvalósítani Andrássy Gyula, Kossuth Lajos, Tisza István és II. Rákóczi Ferenc emlékműveivel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.