Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Május 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI/MTI Fotó: Soós Lajos

Nagyon Balaton - 25 esemény májustól szeptember végéig

Nagyon Balaton - 25 esemény májustól szeptember végéig

Idén is megrendezik a Nagyon Balaton programsorozatot: májustól szeptember végéig 25 esemény várja az érdeklődőket a Balaton régió rangos kulturális, gasztronómiai és sportfesztiváljaival.

"A cél a Balaton legjobb arcát, igazi értékeit megmutatni. Olyan rendezvények kapcsolódnak a MOL - Nagyon Balatonhoz, mint például a 25 éves Művészetek Völgye, a zamárdi MasterCard Balaton Sound, Strand - Nagyon Zene Fesztivál és B.My.Lake, a 10 éves balatonföldvári KultKikötő vagy a Paloznaki Jazz Piknik" - mondta Lobenwein Norbert, a Nagyon Balaton vezetője a programsorozatot beharangozó pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

Szabó László Zsolt, a stratégiai partner MTVA vezérigazgatója hangsúlyozta: a közmédia, különösen a Petőfi Rádió, a Petőfi TV, a petofilive.hu, a megújult, június közepétől augusztus 20-ig jelentkező Balatoni Nyár című tévéműsor egész nyáron tudósít a Nagyon Balaton eseményeiről.

Fülöp Zoltán, a Nagyon Balaton főszervezője felidézte, hogy az első rendezvény 2013-ban az augusztus 20-i programokhoz kötődött, ám a tapasztalatok összegzésével arra jutottak, hogy érdemes minél több eseményt bevonni, és kiterjeszteni a sorozatot az egész nyári szezonra. Kitért arra, hogy a Nagyon Balatonhoz idén számos új helyszín és program csatlakozik, emellett erősítenek a gasztronómiában is: a We Love Balaton portállal és a Magyar Konyhával együttműködve a régió száz legjobb éttermét, kávézóját, lángos- és halsütőjét, fagyizóját MOL Nagyon Balaton Top 100 jelzéssel látják el, és ezeket kiemelten ajánlják a közönségnek, például a nyár során két alkalommal megjelenő ingyenes Nagyon Balaton magazinban.

Tavaly mintegy 450 ezren vettek részt a programokon, idén már 600 ezer vendéget várnak a szervezők. Mint elhangzott, idén a tavaly kezdődött Kompkoncertek keretében, a balatoni zenei sorozat szimbolikus nyitányaként június 27-én a Balaton közepén, Tihany és Szántód között a kompon fog koncertet adni az idén 70 éves Hobo, szeptember 19-én pedig, a Nagyon Balaton zárásaként az idén 10 éves Vad Fruttik játszik ugyanott.

A Nagyon Balaton május 29-én indul a tó körüli háromnapos Ultrabalaton tömegsport-rendezvénnyel, amelyet kilencedszer szerveznek meg. A Bringázd körbe a Balatont! szintén a tó körül, 230 kilométeres bicikliúton zajlik: húsz bringapontot hoznak létre a Balatonnál, ahol a biciklisták szerszámokhoz és frissítőhöz juthatnak és regisztrálhatják magukat, amivel nyerni is lehet.

Június 6-án a tihanyi piacplaccon indul a Balaton Method nyári turnéja, amelynek keretében Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr zenés filmjét kertmozikban és a fesztiválokon számos helyen levetítik, különböző programokkal társítva. A balatonföldvári KultKikötő június 26-tól augusztus 29-ig várja a közönséget, ezúttal Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is. A több mint 180 program sorában lesz képzeletszínházi előadás (A lemez két újabb oldala), Quimby-, KFT-, Budapest Bár- és Budapest Jazz Orchestra-koncert, fellépnek színművészek, teátrumi társulatok és stand-uposok is.

A siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon július 17-én a Budapesti Operettszínház az idén 100 éves Csárdáskirálynőt adja elő, július 25-én az Incognito játszik, augusztus 19-én pedig a hazai világzenei színtér kiemelkedő képviselői, a Muzsikás, a Kaláka és Lajkó Félix lép színpadra. A KeszthelyFest keretében július 2-től 4-ig lesznek koncertek (Pankastic, Gájer Bálint, a Nagy-Szín-Pad előadói), utcaszínház, népi játékok, és balatoni borokat is kínálnak.

Miután a 2013-ban Európa legjobb új fesztiváljának választott B.My.Lake idén Balatonvilágosról Zamárdiba költözik, immár három kiemelt fesztivált tartanak nyáron Zamárdiban: július 8-től 12-ig az elektronikus zene fontos eseményét, a Balaton Soundot (a Faithlesszel, Tiestóval, Jason Derulóval és más sztárokkal), augusztus 19. és 22. között pedig párhuzamosan zajlik majd a harmadik Strand - Nagyon Zene Fesztivál (Steve Aoki, Simple Plan, House of Pain fellépésével) és a B.My.Lake (Fritz Kalkbrenner, GusGus, Sven Vath és négy napon át közel száz dj részvételével).

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere elmondta, hogy a település a fesztiváloknak köszönhetően idegenfogalmi adóbevételével a top tíz város közé került. Fülöp Zoltán hozzáfűzte: a három fesztivál megrendezéséről hatéves megállapodást kötöttek a zamárdi önkormányzattal. "Tavaly 150 ezren voltak a Soundon, idén továbbfejlesztünk, például a félig a vízre épülő Nagyon Balaton Teraszon jelen lesznek a Balaton régió legjobb pincészetei és éttermei" - hangsúlyozta.

Horváth Gergely, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV felelős szerkesztője elmondta, hogy a társrendezésükben megvalósuló Strand fesztiválról (amely tavaly már 72 ezer vendéget vonzott) élőben közvetít a Petőfi Rádió, de a rendezvényen jelen lesz a Petőfi TV és a Petőfi Live honlap is.

A Nagyon Balaton része a Kálibuli, amelynek keretében a Balatontól északra három faluban, Köveskálon, Mindszentkállán és Szentbékkállán élőzenével, gyerekprogramokkal, gasztro- és kulturális előadásokkal, művészeti műhellyel várják az érdeklődőket. A VinCE Balaton borfesztivál július 2-től 5-ig lesz Balatonfüreden, a Füredi borheteket augusztus 11. és 30. között tartják. Az ARTplacc kortárs művészeti és design fesztivál július 22. és 26. között lesz Tihanyban, mások mellett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Ludwig Múzeum, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Design Terminál részvételével.

Az idén 25 éves Művészetek Völgye, amelynek Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend ad otthont, július 24-től augusztus 2-ig tart több száz programmal és fellépővel. A Paloznaki Jazz Pikniken (augusztus 7-8.) két színpadon lesznek koncertek, fellép a holland szaxofonsztár, Candy Dulfer, valamint a Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékei is.

Címkék: balaton, rádió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során