Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2015. Január 16. 05:00, péntek | Belföld

Nem hoz jelentős bevételt a földadó az önkormányzatoknak

Nem hoz jelentős bevételt a földadó az önkormányzatoknak

Elenyésző bevételre számíthatnak az önkormányzatok a termőföldekre kivetett adóból. A szabályozás szerint ugyanis a település csak azoktól a tulajdonosoktól várhat befizetést, akik haszonbérbe adták a földjüket, a saját területeken gazdálkodóknak nem kell fizetniük - tudatta a Magyar Nemzet.

A termőföldet nem érdemes megadóztatni – állítja a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Nagy István elmondta: a Nemzetgazdasági Minisztériummal folytatott többkörös egyeztetés után egyértelművé vált, hogy a törvény nem csak azt tiltja meg, hogy az önkormányzatok olyasmit adóztassanak, amire már vonatkozik valamilyen – központilag vagy helyben kivetett – közteher.

A jogszabály azt is kimondja, hogy a települési adó alanya nem lehet szervezet vagy vállalkozó, csak magánszemély. Ha a magánszemély egyúttal vállalkozó is, akkor a vállalkozói vagyonának körébe tartozó vagyontárgy után települési adó fizetésére nem kötelezhető. – Vagyis annak ellenére, hogy a termőföld adóztatását a törvény nem zárja ki, a gyakorlatban sem a gazdasági társaságként működő mezőgazdasági vállalkozást, sem az egyéni vállalkozó gazdát, sem a 600 ezer forintnál nagyobb éves bevétellel rendelkező mezőgazdasági őstermelőt földadó nem terhelheti – hangsúlyozta Nagy István. Jelezte, az önkormányzatok csak azokat a magánszemély földtulajdonosokat adóztathatják meg, akik nem saját maguk művelik a termőföldjüket, hanem kiadják haszonbérbe.

Mindezt Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő is megerősítette. Elmondta: azokban az esetekben, ahol a magánszemély egyben vállalkozó vagy őstermelő, nem szedhető be az adó. A települések többsége önadózás formájában vezette be a földadót. Ez azt jelenti, hogy nem az önkormányzat veti ki az adót, hanem a földtulajdonosoknak kell bejelentkezniük a településnél. Az önkormányzat bevétele várhatóan azért sem lesz majd túl magas, mivel a legtöbben igyekeznek majd elkerülni ezt a terhet, az osztatlan közös tulajdonú földeknél pedig számos tulajdonos még csak nem is tud arról, hogy ilyen kötelezettsége lenne.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyűjtése szerint eddig hét településen vezettek be termőföldadót. Ezek: Karancsalja, Kisvásárhely, Mindszent, Nagykeresztúr, Rábapaty, Tóalmás, Szalapa. A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján közölt információk szerint földadót vezetett be többek közt Apaj, Balatonfüred, Csopak és Hajdúhadház is, bár utóbbiak esetében csak a parlagon hagyott területekre vonatkozik a rendelet. Mindszent nem csak a földadó kapcsán számítható az úttörők közé. Az új évtől érvénybe lépett e településen a különböző mezőgazdasági gépekre kivetett adó is. Ugyanakkor kérdéses, hogy ebből mekkora bevételt várhat az önkormányzat, a fentiek alapján ugyanis nem valószínű, hogy túl sok – nem vállalkozónak minősülő – magánszemély rendelkezik ilyen járművel vagy eszközzel.

A MÁK adataiból az is kiderült, hogy a legtöbb település még nem élt a jogszabály adta könnyítéssel, vagyis különös ötletességről tanúskodó adókat egyelőre nem nagyon látni a települési rendeletek között. A legtöbb helyen a helyi iparűzési adóból vagy az idegenforgalmi adóból próbálnak több pénzhez jutni az önkormányzatok. Több helyen pedig építmény- vagy telekadót vezettek be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket