Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. November 23. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Nem mindegy mivel fűtünk!

Nem mindegy mivel fűtünk!

November lévén javában tart már a fűtési szezon, nem mindegy azonban, hogy a szilárd tüzelőanyag felhasználására alkalmas berendezésbe milyen faanyagot teszünk.

A fával való tüzelés során a tökéletlen égés melléktermékeként füst, korom keletkezik, melynek elvezetését a kéményeken keresztül oldják meg évszázadok óta. Ha azonban nem megfelelő éghető anyagot vagy nem száraz fát használunk, akkor a keletkezett melléktermék korom, kátrány formájában lerakódik a füstelvezető járatában és csökkenti annak keresztmetszetét. Nagy mennyiség esetén ez a lerakódás képes begyulladni, a lángok pedig a kéményből akár a tetőszerkezetre is átterjedhetnek.

A kályhák, kandallók felmelegítéséhez minden esetben száraz, tüzelésre alkalmas fát használjunk. Vagyis a hó alól összeszedett, a szobában rövid ideig szárogatott fa nem, azonban a kivágott, felhasogatott és ezután száraz, szellős helyen másfél, két évig tárolt keményfa, mint például akác, bükk, tölgy, gyertyán már megfelelő a tüzeléshez. Fontos kiemelni, hogy a tévhitekkel ellentétben a frissen kivágott akácfa magas víztartama miatt a vágás évében még nem megfelelő a tüzeléshez.

Fontos tudni, hogy a háztartásban keletkezett hulladékot, szemetet, műanyag palackot nem szabad a fűtőberendezésben elégetni. Egyrészt környezetszennyező, egészségkárosító hatása van az ilyen anyagok elégetésének, másrészt a kéményeket is jelentősen rongálja és tovább növeli a kéménytüzek kockázatát.

Figyeljünk oda erre a néhány dologra saját, családunk, és anyagi javaink védelme, a kéménytüzek megelőzése érdekében!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.