Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Május 30. 14:01, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Nem tolongnak a lakossági állampapírért

Nem tolongnak a lakossági állampapírért

Szerény a kereslet a rövidebb futamidejű lakossági állampapírra, a Féléves Kincstárjegyre.

Az évi 7,5 százalék kamatot fizető papírból a jegyzés első hetében a felajánlott 10 milliárd forintnyi mennyiségből 2,1 milliárd forintnyi kelt el, múlt héten pedig már csak 240 millió - írja a Világgazdaság.

Eközben a többi lakossági állampapírt hosszú évek óta nem látott ütemben vásárolják, az egyéves lejáratú Kamatozó Kincstárjegyek idén az első négy hónapban 51 milliárd forintnyi friss megtakarítást vonzottak, a három- és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvényeknél 15 milliárd, az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyeknél szintén 15 milliárd forintnyi nettó pénzbeáramlás volt.

Az új papír iránti visszafogott érdeklődésnek piaci szakértők szerint számos oka lehet, az egyik legfontosabb a lakosság kamatok iránti érzékenysége. Úgy tűnik, a háztartások azt a 8 százalékos kamatot, amit a KKJ kínál sokkal vonzóbbnak tartják, mint az FKJ fél százalékponttal alacsonyabb kamatát. Az Államadósság Kezelő Központnak pedig nem állhat érdekében ebben a helyzetben feljebb emelni a féléves papírra fizetendő bónuszt, hiszen ezzel a hosszabb távú forrást biztosító, egyéves kincstárjegyet hozná kedvezőtlen helyzetbe.

A másik oka az FKJ népszerűtlenségének az értékesítési csatornák szűkösségében keresendő. Míg a KKJ-t több nagybank és a takarékszövetkezetek is szorgalmazzák, ráadásul a friss megtakarítások nagy része az idén ezeken a csatornákon keresztül érkezett az államhoz, az új féléves papír egyedül a Magyar Államkincstár 19 fiókjában kapható. Változhat persze a helyzet, ha a jövőben bővül az értékesítési hálózat, amire a kormány többféle javaslattal is előállt. Egyebek között meg kellene vizsgálni új kincstári fiókok létrehozásának lehetőségét, és azt is, hogyan lehetne bevonni például az okmányirodákat vagy a postai hivatalokat az értékesítésbe.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni