Városlista
2025. szeptember 3, szerda - Hilda

Hírek

2015. November 17. 07:47, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Helytörténeti Múzeum, fotó: www.supplements.co.nz

Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói

Novemberben hatvanadik alkalommal találkoztak a Dombóvári Herbárium látogatói

Ezúttal Dóra Ágnes dietetikus tartott előadást a táplálkozás jelentőségéről.

Miért kell erről beszélni? – gondolhatnánk – azért eszünk, hogy éljünk, – jön a hirtelen válasz –, vagy azért élünk, hogy együnk?
Nem mindegy, hogy mit, mennyit, hogyan, hiszen évente, személyenként mintegy fél tonna élelmiszert fogyasztunk el. A helytelen táplálkozás számos, elsősorban szív és keringési betegség okozója. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk.
Nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő (túlzott) mennyiség. A változatos, vegyes táplálkozás a legideálisabb, amely túlnyomórészt növényi táplálékot tartalmaz. Természetesen a húsfélékről sem kell lemondani, de annál is figyeljük a változatosságra. Célszerű előnyben részesíteni a könnyen emészthető fehér húsokat, – a csirkét, halat –, de a rémisztő reklámok ellenére, aki szereti, tegye néha az ünnepi menü részévé a vad- vagy egyéb vörös húsokat is. Természetesen korlátozott mennyiségben szükségesek a zsírok is, hiszen nélkülözhetetlenek a létfontosságú vitaminok hasznosulásában, az ideg- és hormonrendszer működésében.
Fontosak még az ásványi anyagok, nyomelemek, különféle sók, köztük természetesen a konyhasó is, – ami igen kedvelt ételízesítő – melyből sajnos mintegy tízszeresét fogyasztjuk a kívánatosnak. Kis odafigyeléssel néhány hónap alatt fokozatosan át lehet állni, és meg lehet kedvelni a csökkentett konyhasó tartalmú ételeket is.
Segítségünkre lehetnek ebben a fűszernövények. Érdemes megismerkedni több, ritkán használt fűszerrel is, mint a tárkony, borsikafű, izsóp, gyömbér vagy éppen a boróka.
Kívánatosabb az étel, ha szépen, színesen tálaljuk. Tányérunkra varázsolhatjuk a szivárvány színeit különféle zöldség és gyümölcs díszekkel. A gondosan elkészített ételt, napi 4-5 alkalommal, nyugodt, kulturált körülmények között igyekezzünk elfogyasztani.
A Dombóvári Herbárium decemberben újabb érdekes témával várja az érdeklődőket.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 03. 14:00, szerda | Helyi

Elismerések a közösség szolgálatáért!

Augusztus 30-án a XXIII. Tolna Vármegyei Polgárőr Találkozón a Dombóvári Polgárőr Egyesület két tagját, Móricz Daniella Olíviát és Tóth Tamást is elismerték a közösségért végzett áldozatos munkájukért.

2025. Szeptember 03. 10:25, szerda | Helyi

18. Szülinapi Meghívó a Best-Byte-nál, játssz és nyerj!

Hamarosan indul a BestByte 18. születésnapi ünneplése, tele izgalmas ajánlatokkal és hatalmas nyereményekkel.

2025. Szeptember 03. 09:58, szerda | Helyi

Dr. Szabó Péter Gyula vehette át a Tolna Vármegye Közszolgálatáért díjat

A Vármegyei Napon ünnepelték Tolna vármegye kiválóságait, azokat az elhivatott, példaértékű embereket, akik szakmaiságukkal és a közösségért végzett áldozatos munkájukkal mindannyiunk számára követendő példát mutatnak.

2025. Szeptember 01. 11:25, hétfő | Helyi

Átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket Dombóváron

A Dombóvári Művelődési Házban került sor a Pedagógus Szolgálati Emlékérmek ünnepélyes átadására.