Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Június 18. 13:13, péntek | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Olaszország bevezette az oltási igazolást, amely júliustól az EU-ban is érvényes lesz

Olaszország bevezette az oltási igazolást, amely júliustól az EU-ban is érvényes lesz

Belföldi közlekedésre, idősotthonokba való belépéshez és tömegrendezvényeken való részvételhez is szükséges lesz az olasz digitális koronavírus-oltási igazolás, amelynek internetes honlapja csütörtökön nyílt meg,

és július elsejétől uniós digitális Covid-igazolványként működik.

Első lépésben a június 17-ig átoltott személyek regisztrálhatnak, majd június 28-tól tölthetik le a digitális oltási igazolást. Mobiltelefonon és táblagépen is tárolhatják, vagy más digitális eszközön. Utóbbi hiányában a háziorvos kinyomtatja az igazolást.

Mario Draghi miniszterelnök csütörtökön írta alá az oltási igazolás bevezetését engedélyező kormányrendeletet.

Az Európai Unióban július elsejétől bevezetendő digitális Covid-igazolvány életbe lépésével Olaszország eltörli a külföldről érkezőkre - köztük a magyarokra - vonatkozó korlátozásokat, vagyis a jelenleg még érvényes tesztelési kötelezettséget.

Az uniós digitális Covid-igazolvány célja, hogy a koronavírus-világjárvány alatt megkönnyítse az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgást. A dokumentum azt tanúsítja majd, hogy tulajdonosa vagy megkapta a Covid-19 elleni védőoltást, vagy negatív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen.

Sajtóinformációk szerint az olasz kormány július közepétől eltörölheti a szájmaszk kötelező viseletét szabadtéren, amelyet korábban egészen augusztusig fenn akartak tartani. A szájmaszk használata 2020 február óta kötelezőnek számít.

A Matteo Salvini vezette Liga kormánypárt és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország kezdeményezte a szabadtéren kötelező szájmaszkviselet eltörlését, hangsúlyozva, hogy egyre több uniós tagállamban már nem kell használni. A gyakorlatban egyre több olasz, ha teheti, az utcán nem hordja a szájmaszkot a harminc fok feletti meleg miatt.

Matteo Salvini felmérést végzett közösségi oldalán a szájmaszkhasználat eltörléséről: a válaszolók 79 százaléka támogatta a kezdeményezést.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti adatai szerint 44 millió olaszt oltottak már be, közülük 14,8 millióan részesültek második dózisban, ami a lakosság 27,3 százalékának felel meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése