Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Március 21. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Fotó: www.boon.hu

Összefoglaló a rendkívüli hóhelyzetről

Összefoglaló a rendkívüli hóhelyzetről

Tolna megyében a rendkívüli időjárás okozta események felszámolásában 156 tűzoltó és a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából 35 fő teljesített szolgálatot

. A főügyelet megerősített létszámmal fogadta a nagy számban beérkező jelzéseket.

A rendkívüli időjárási helyzettel összefüggésben 152 segélyhívás érkezett a főügyeletre, a tűzoltóknak 49 műszaki mentéshez kellett vonulniuk, melyek szinte mindegyike elakadt járművekkel volt összefüggésben. Az igazgatóság és a tűzoltóságok 20 gépjárműve vett részt a mentésekben, az ellátások szervezésében, a betegek kórházba szállításában, összesen 4000 kilométert futva.

Annak ellenére, hogy több száz gépjárművet kellett menteni, személyi sérüléssel járó baleset nem történt a megyében.

Dombóváron még csütörtökön az erős szél a trafóállomásra befújt hó miatt okozott zárlatot, aminek következtében 394 fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás, de ezt a szolgáltató rövid időn belül megszüntette.

A legnagyobb probléma Tamási és Dombóvár Járásokban jelentkezett, ahol szinte minden út hosszabb-rövidebb ideig járhatatlan volt a rendkívül erős szél miatt, annak ellenére, hogy a Közút gépei folyamatosan dolgoztak a megtisztításukon.

Átmenetileg tizenhét település volt elzárva a külvilágtól, de polgármestereikkel folyamatos kapcsolatban voltunk, az ellátásban nem szenvedtek hiányt. Áramkimaradás Páriban volt hosszabb időre egy utcát érintően.

A Tamási és Dombóvári Helyi Védelmi Bizottságok, valamint a Megyei Védelmi Bizottság is rendkívüli ülést hívott össze a helyzet kezelésére. A meghozott intézkedéseknek köszönhetően megyénkben senkinek nem kellett az úton éjszakáznia, és senki nem maradt ellátás nélkül.

Az úton rekedtek elszállásolására melegedő és pihentető helyek nyíltak Tamásiban, Iregszemcsén, Nagykónyiban és Pincehelyen. Csütörtök éjszaka 941, pénteken pedig 216 fő vette igénybe ezeket a szálláshelyeket, ahol a fektetőanyagok biztosításáról a TMKI, ellátásukról pedig a Helyi Védelmi Bizottságok, polgármesterek gondoskodtak.

A MÁV forgalom irányításán keresztül kezdeményeztük a vonatszerelvények megállását a menetrendtől eltérően Szakály – Hőgyész – Pincehely – Tolnanémedi – Simontornya állomásokon a településen maradt lakosok elszállításának megoldása érdekében. Egyeztetést végeztünk a MÁV-val, hogy a településeken rekedt állampolgárok költségtérítési díj megfizetése nélkül eljuthassanak otthonaikba.

Az üzemeltetővel történt egyeztetést követően a rendkívüli időjárási viszonyok miatt az M6 autópályát ingyenesen lehetett igénybe venni.

Az úton rekedt állampolgárok mentése és befogadó helyre történő eljuttatása, az orvosi ellátást igénylő személyek kórházba szállítása folyamatosan biztosított volt. Az Operatív Törzs intézkedése alapján a dialízis központ vezetője azon kezeltek számára, akik nem voltak biztonsággal hazajuttathatók, a kórházban biztosított elhelyezést számukra. Az igazgatóság 5 fő dialízises beteg kórházba szállítását végezte el, de a többi beteg szállításában is közreműködtünk.

Dunaföldváron a kijelöl várakozóhelyen 15 kamion vesztegelt. A buszjáratok a változó közlekedési körülményekhez igazodva indultak vagy kerültek leállításra.

Szombaton az időjárási körülmények javulásának következtében tűzoltói beavatkozásokra a rendkívüli téli időjárási körülmények miatt már nem volt szükség. A befogadó helyeken tartózkodók fokozatosan, a felszabaduló utak függvényében elhagyták a befogadó létesítményeket. Este hét órára a megye területén három kisebb szakaszon okoztak még problémát a hóátfúvások miatt kialakult hótorlaszok.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a társ-, együttműködő szervek között a kommunikáció zavartalan volt, a rendkívüli helyzetben kiválóan tudtunk együttműködni. A megye lakosságának tájékoztatása a megyei honlapon, valamint a helyi rádióadókon keresztül folyamatos volt a rendkívüli helyzet során. A honlapon a szöveges helyzetjelentés mellett egy információs térkép segítségével is tájékozódhattak az érdeklődök az utak aktuális állapotáról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.