Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. November 24. 14:18, csütörtök | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Polgári Védelmi Felügyelőség

Részletek a szlovén gázszállító kamion balesetéről

Részletek a szlovén gázszállító kamion balesetéről

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részletes tájékoztatóját közöljük a veszélyes anyagot szállító szlovén kamion november 22-én, kedden éjszaka Újdombóváron történt balesetéről.

2011. november 22-én este 21:30 körül Dombóváron a Gorkij utca Bethlen utca és Vak Bottyán utca közti szakaszán egy szlovén nemzetiségű Mercedes típusú tartányos tehergépjármű az úttestről letérve árokba hajtott.

Az ügyeletre 21:41-kor érkező jelzést követően a kárhelyszínre elsődleges beavatkozóként 21:45-kor az I-es és II-es szerrel, illetve a gyorsbeavatkozóval kiérkező Dombóvár HÖT 10 fővel megkezdte a beavatkozást. A kárhelyparancsnok kérésére a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportja (VFCS) 23:04 perckor érkezett a helyszínre.

A tartányos jármű összesen 6400 kg 1969 UN számú izobután veszélyes árut szállított. A balesetben a tartány csak felületi sérüléseket szenvedett, veszélyes áru a környezetbe nem került ki.

A VFCS 3 fős személyzete folyamatos mérésekkel ellenőrizte, hogy a tartányból történik-e szivárgás. A monitoring tevékenységük során kimutatható veszélyes gázkoncentrációt nem mértek a környezetben. A szállított veszélyes anyag tulajdonságait figyelembe véve azonban lakosságvédelmi intézkedések bevezetésére került sor, melynek következtében a baleset 100 méteres körzetéből 16 fő kitelepítése vált szükségessé. Elhelyezésük rokonoknál, ismerősöknél történt a mentés idejére.

A tehergépjármű vezetőjét a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították további vizsgálatok céljából. Az ADR hatálya alá tartozó jármű ellenőrzését a VFCS személyzete a gépjárművezető jelenléte nélkül tudta csak elvégezni, mely során hiányosságok feltárására nem került sor, a fuvarozás az ADR szabályai szerint történt.

Eközben az E.ON a kárterület áramtalanítását elvégezte.

A MOL Algyői telephelyéről hajnali 02:30-kor érkezett meg a tartányos jármű, amelybe a veszélyes áru átfejtését 03:30-kor kezdték meg. Az átfejtés ideje alatt sem volt mérhető veszélyes gázkoncentráció. A NAV szakemberei az átfejtést követően 07:30-kor az általuk hatóságilag lezárt tehergépjárművet visszairányították a berakó helyre.

A tehergépjármű árokból történő kiemelése és rögzítése 2011.11.23-án 09:45-kor történt meg, melyet az EURO autómentő telephelyére üres tisztítatlan tartányként szállítottak el. A beavatkozást követően az áramszolgáltató visszakapcsolta a 400V-os és 25KV-os vezetékeket, így az áramszolgáltatás is helyreállt, valamint a lakosság visszatelepítésére a szakemberek a szükséges intézkedéseket azonnal megtették.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!