Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. November 06. 22:41, vasárnap | Helyi
Forrás: polgármesteri hivatal, dr. Kriston Vízi József

Őrt álltak a Szigeterdőben a dombóváriak - képgalériával

Őrt álltak a Szigeterdőben a dombóváriak - képgalériával

Az önkormányzat döntése nyomán tartották meg a dombóvári kultúra napját november 6-án a Szigeterdőben. Ezzel is a Parlament előtt 84 éve ezen a napon felavatott Kossuth-szoborcsoport helyi jelentőségét hangsúlyozták ki.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

1927. november 6-án avatták fel Horvay János Kossuth-szoborcsoportját Budapesten, és másnap törvényileg is rögzítették az Országház tér új nevét, valamint március 15. nemzeti ünneppé nyilvánítását.

84 évvel később, ezen a vasárnapon egymást váltó önkéntesek őrizték az 1958-ban Dombóvárra került és a Szigeterdőben 1973-ban felállított alkotások közelében meggyújtott őrtüzeket (képünkön). Közben pedig a Dombóvári Városszépítők által biztosított ügyelet mellett megtekinthető volt a lakótoronyban berendezett 1848-49-es kiállítás.

Délután négy órától a város közismert személyiségei, az ideszállításában, valamint felállításában segédkezők és családtagjaik mondták el gondolataikat a szoborcsoport történelmi, kulturális és művészeti jelentőségéről, illetve osztották meg élményeiket az összegyűltekkel. Így tett Antal István is, az 1952-ben a Minisztertanács által eredeti helyükről eltávolíttatott szobrokat Dombóvárra mentő, később leváltott és meghurcolt tanácselnök.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.