Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Március 05. 21:00, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Összeférhetetlen a polgármester tisztsége az ítélettel?

Összeférhetetlen a polgármester tisztsége az ítélettel?

A Kormányhivatal és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) állásfoglalása szerint összeférhetetlenség van a dombóvári polgármester tisztsége és az őt elmarasztaló jogerős ítélet között - közölte a Fidesz.

A dombóvári képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője, Nagy Roland hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a kormányhivatal és a minisztérium állásfoglalása megerősíti, hogy Szabó Lorándnak távoznia kell posztjáról.

Dombóvár független polgármesterét a Kúria január 24-én felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítésben részesítette. A jogerős ítélet szerint Szabó Loránd azzal követte el a sikkasztásra való felbujtást, hogy 2003-ban és 2004-ben képviselő-testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy 211 millió forintot utaljon át önkormányzati tulajdonú cégeknek pályázati önerő igazolására.

A dombóvári képviselő-testületben többségben lévő Fidesz-frakciónak az ítélet kihirdetése után közzétett álláspontja szerint az előzetes mentesítés ellenére is fennáll az összeférhetetlenség a polgármester tisztsége és a jogerős ítélet között. A frakció javaslatára a testület előbb 500 ezer forintot elkülönített az összeférhetetlenség kérdését vizsgáló jogi szakvéleményre, majd úgy döntött, hogy a Tolna Megyei Kormányhivataltól és a KIM-től kér állásfoglalást.

Nagy Roland a „kezükben lévő” dokumentumokat nem kívánta eljuttatni az MTI-nek, a kormányhivatal állásfoglalásából azonban idézett. E szerint a kormányhivatal egyetért a KIM állásfoglalásával, „melynek lényegi eleme, hogy a szóban forgó esetben a polgármester vonatkozásában megállapítható az összeférhetetlenség. Azonban ez csak az összeférhetetlenség bekövetkeztekor fennálló megbízatásra vonatkozik, amennyiben a polgármester megbízatása megszűnik, ismét megválasztható” - idézte a frakcióvezető.

A frakcióvezető elmondta: az ítélet kézhez vétele, azaz február 16-tól számított 30 napon belül a polgármesternek lehetősége van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget.

Szabó Loránd az MTI megkeresésére hétfőn megismételte korábbi álláspontját, mely szerint nem áll fenn összeférhetetlenség, így nem mond le tisztségéről. „Ha a bíróság nem adott volna előzetes mentesítést, már régen lemondtam volna, így viszont büntetlen előéletűnek számítok” - mondta. Hozzátette, szerinte az eljárás célja, hogy megpróbálják ellehetetleníteni. „Ha kimondják az összeférhetetlenséget, bírósághoz fogok fordulni” - jelentette ki a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.