Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Július 13. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Színdarabok, koncertek az Ohridi Nyári Fesztivál programján

Színdarabok, koncertek az Ohridi Nyári Fesztivál programján

Számos színdarab és komolyzenei koncert, valamint két kiállítás is szerepel a csütörtöktől augusztus 20-ig tartó Ohridi Nyári Fesztivál programján, amelyet a Macedónia és Albánia között elterülő tó partján, Ohrid városában rendeznek.

Az eseménysorozat nyitó darabja a Rómeó és Júlia című balett. Az ókori görög színházban látható darabot Dejan Projkovszki rendezi, a közönség a bitolai nemzeti színház táncosait láthatja. A bemutató a szkopjei és a szentpétervári színházzal együttműködésben valósul meg.
Július 18-án Václav Havel cseh író, drámaíró, politikus 1972-ben írt darabját, a Koldusoperát mutatják be, a művet Dino Mustafic neves boszniai rendező állította színpadra a macedóniai albán színház művészeivel.
Az isztambuli állami színház előadásában az Antigoné című antik drámát láthatja a közönség Kenan Isik rendezésében. Stockholmból érkezik az Intim Színház és a társulat August Strinberg 1887-ben írt drámáját, a Fröken Julie (Júlia kisasszony) egyfelvonásost adja elő. A szkopjei nemzeti színház művészei Boccaccio Dekameronját mutatják be, a rendező a bolgár Bojno Lungov.
Az ohridi Szent Szófia-székesegyházban két világhírű orosz zenész: Borisz Brovcin hegedű- és Anasztaszija Volcsok zongoraművész ad koncertet kedden. Július végén a francia Ardeo Quartet muzsikál, közreműködik Jan Simon cseh zongoraművész. Ugyancsak a székesegyházban ad hangversenyt Kazmir Kabo pianista Albániából. Horvátországból a 2Cellos nevű, Luka Sulicból és Stjepan Hauzerből álló duó crossover zenével szórakoztatja az Antik Színházban a közönséget. Ugyancsak azon a helyszínen lép fel a Perpetuum Jazzile nevű, dzsesszt éneklő szlovén kórus.
A sok zenei program mellett az ohridi kulturális központban A holokauszt új szemtanúi, valamint Gyermektörténet címmel kiállítás nyílik a Macedóniai Holokauszt Emlékközpont és a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet szervezésében. A fesztivál zárásaként két olasz művész, Enrico Dindo csellista és Monica Catarossi zongoraművész koncertezik a Szent Szófia-székesegyházban.
Az Ohridi Nyári Fesztivált 1961-ben alapították, a rendezvénysorozat 1994 óta az Európai Fesztiválszövetség tagja. Ötvenkét év alatt számtalan macedóniai és külföldi művész, köztük olyan zenészek, mint Zubin Mehta karnagy, Gidon Kremer és Henryk Szering hegedűművész, José Carreras és Katia Ricciarelli operaénekes, valamint színházak vettek rész a fesztiválon, amelyet hagyományosan minden évben július közepétől augusztus végéig tartanak.
A Délnyugat-Macedóniában található kristálytiszta vizű Ohridi-tó és az azonos nevű város is az UNESCO világörökségi listáján szerepel. Ohrid Macedónia spirituális fővárosa és az első szláv egyetem is ott működött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország