Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Április 01. 12:10, vasárnap | Helyi
Forrás: Városháza, helyi híreink szerkesztője

Átadták az önkormányzati és polgármesteri elismeréseket

Átadták az önkormányzati és polgármesteri elismeréseket

Dombóvár várossá avatásának 42. évfordulója alkalmából, az elmúlt években megszokott nyilvános gálaműsor helyett zártkörű ünnepségen vehették át elismeréseiket a kitüntetettek és díjazottak.

Képünkön (forrás: Orova Edina/Városháza) balról jobbra: Dr. Balipap Ferenc,
Dr. Hajós Károlyné, Mészárosné Fodor Klára, Dr. Szollár Zoltán László.
Munkatársunk fotói a képgalériában.

A képviselő-testület döntése alapján Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye azoknak adományozható, akik Dombóváron, illetve a város érdekében folyamatosan, több éven keresztül kifejtett munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek annak fejlődésében. Munkakörükből, választott tisztségükből fakadó feladataikat az átlagosnál magasabb színvonalon és eredményességgel látták el.

A Díszjelvényt Kerényi Zsolt alpolgármester Dr. Hajós Károlynénak, Dr. Szollár Zoltán Lászlónak és Dr. Balipap Ferencnek nyújtotta át.

A képviselő-testület „Pro Oppido Dombóvár” díszpolgári címet adományozhat annak, aki a város érdekében huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytatott, illetőleg a tudományok, a műszaki alkotások, a művészetek, a gyógyítás, az oktatás-nevelés, a sport vagy egyéb területen kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el.

A díszpolgári cím mellé járó gyűrűt és oklevelet Szabó Loránd polgármester Mészárosné Fodor Klárának adta át.

Ezután Dombóvár város polgármestere elismerő díjainak átadása következett. Szabó Lorándtól a Dombóvári Vasutas Atlétikai Szabadidős Egyesület (DOVASE) képviseletében Jászberényi Péter vette át Dombóvár Város Díszoklevelét. Élve a lehetőséggel az egyesületi elnök bejelentette: a DOVASE atlétái - mintegy köszönetképpen - az ünnepség napján három aranyérmet szereztek az országos kismaratoni bajnokságon.

Várostörténeti kutatásainak elismeréseként a polgármester stílszerűen Dombó várának metszetét nyújtotta át Dr. Szabó Gézának. A ma Gólyavárként ismert építmény területét feltáró régésztől megtudtuk, az mintegy kétszer akkora volt, mint korábban feltételezték, ráadásul jóval korábban is épült. A várhoz hasonló épületeket ma kizárólag Franciaországban, a Loire-völgyében találunk. Elmondta még, hogy a város szándéka az épület látogathatóvá tétele, melyhez ő a szakmai munkájával igyekszik hozzájárulni.

A Sarkadi Ferenc zongorajátékát és az APOK Alapfokú Művészetoktatási Intézményegysége növendékeinek Tóth Ada Eszter vezetésével működő klarinétkvartetje fellépését hozó városházi ünnepség pezsgős koccintással és kötetlen beszélgetéssel ért véget.

A kitüntetettek elhangzott méltatásai alább olvashatók.

Dr. Hajós Károlyné (Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye)

Nyugalmazott igazgatóhelyettes. Középiskolai tanulmányait a dombóvári gimnáziumban végezte, majd magyar nyelv és irodalom–könyvtár szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett. Pedagógus pályáját 1963. augusztus 1-jén kezdte a dombóvári Illyés Gyula (akkor még Gőgös Ignác) Gimnáziumban. Pályakezdése óta több intézményben is dolgozott tanárként, illetve igazgatóhelyettesként. Pályája alatt Szolnokon és Tamásiban is oktatott középiskolákban. 1991-től igazgatóhelyettesi megbízást kapott az Illyés Gyula Gimnáziumban. Emberi tulajdonságai, humánus magatartása az egész iskolai közösség meghatározó személyévé tették. Kiemelkedő szakmai és pedagógiai, valamint közéleti tevékenysége több ízben nyert elismerést iskolai, városi és országos szinten. Tanítványai szaktárgyából, magyar nyelv és irodalomból gyakran szerepeltek eredményesen megyei és országos versenyeken. 2002-ben nyugállományba vonult, de óraadóként utána is tanított a gimnáziumban. Azóta is aktív szerepet vállal a város kulturális életének szervezésében, a könyvtár több irodalmi programjának előkészítésében és lebonyolításában.

Dr. Szollár Zoltán László (Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye)

Reumatológus-fizioterápiás-rehabilitációs szakorvos, osztályvezető főorvos. Dr. Szollár Zoltán 1940-ben született Keszthelyen. Polgári családban nevelkedett, iskolai tanulmányait érettségiig Keszthelyen végezte. Érettségi után Budapesten dolgozott, majd a sorkatonai szolgálat letelte után felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karára. Ott szerzett orvosi diplomát. Nagykanizsán majd Szekszárdon dolgozott orvosként. Dombóvárra 1974-ben jött, már reumatológus szakorvosként. Nevéhez fűződik a városi kórház reumatológiai szakrendelésének, valamint 1982-től a kórház rehabilitációs osztályának megszervezése is. 65 éves koráig a megyei mozgásszervi rehabilitációs szakfőorvosi feladatokat is ellátta Tolna megyében. Neve országszerte ismert és elismert, a rehabilitációs szakorvosok országos kongresszusán több alkalommal előadóként szerepelt. 1989-től 2005-ig a Magyar Rehabilitációs Társaság mozgásszervi szekciójának vezetőségi tagja volt. 37. éve dolgozik kórházukban fáradhatatlanul, még nyugdíjazása után is vállalta a kórház vezetésének felkérésére a rehabilitációs osztály vezetését. Magánélete feddhetetlen, a város köztiszteletben álló polgára.

Dr. Balipap Ferenc (Dombóvár Város Elismerő Díszjelvénye)

Szociológus, szociálpolitikus, népművelő, közösségfejlesztő. Dr. Balipap Ferenc a dombóvári Gőgös Ignác Gimnáziumban érettségizett, diplomáit Szombathelyen, Debrecenben és Budapesten szerezte. 1984-ben Debrecenben a KLTE-n védte meg egyetemi doktori értekezését, A hetvenes évek változásai és a művelődési otthonok innovációs törekvései Magyarországon címmel. 1977-től 1991-ig a Dombóvári Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. Tevékenysége alatt az intézmény az ország egyik legjobb és szakmailag legismertebb művelődési otthonává vált. Jelentős szakmai újítás volt, ahogyan a helybéli emberek mindennapi életéhez szükséges ismeretek és kapcsolatok, a hétköznapi élet kultúrája, munkahelyek világa is fórumot kaptak a Nyitott Házban. Példaértékű volt az első vidéki Társadalmi Filmforgalmazási Központ, az első közérdekű, közhasznú helyi Kalendárium, az elsők között létrehozott Dombóvári Városi Televízió. A hagyományos művelődési otthoni tevékenységek mellett a helyi társadalom- és közösségfejlesztés számos fóruma, szervezete is a Művelődési Otthon keretei közt alakult ki. Egyetemi doktori fokozatát 1984-ben a KLTE-n nyerte el, summa cum laude eredménnyel.

Mészárosné Fodor Klára („Pro Oppido Dombóvár” díszpolgári cím)

A kitüntetett 1942-ben született Újdombóváron. Az általános iskola elvégzése után a Gőgös Ignác Gimnáziumban folytatta tanulmányait, s 1961-ben érettségizett. Szakmai képesítést a Kaposvári Felsőfokú Tanítóképzőben, 1970-ben szerzett. Vásárosdombón, Dalmandon, majd a helyi Gárdonyi Géza Általános Iskolában tanított. Később az alapítói tantestület tagjaként 1982-ben létrejött Molnár György Általános Iskolából ment nyugdíjba. Közösségi érdekvédő munkájáért országos kitüntetést, pedagógiai tevékenységéért miniszteri dicséretet kapott. 1984 óta tagja a Városszépítő Egyesületnek, 1988-ban megírta, majd pályázatként benyújtotta nyertessé vált helytörténeti monográfiáját Újdombóvár története címmel, amit a Városszépítő Egyesület ki is adott. Ugyanez a hézagpótló tanulmány megjelent a dr. Szőke Sándor szerkesztette és 1996-ban nagy példányszámban publikált Dombóvár-monográfiában is. Emlékei a településrész szempontjából meghatározóak: iskola, templom, temető és a társadalmi élet vonatkozásaiban. Kutatott, fényképeket gyűjtött, és még ismerte a hiteles adatközlőket. Kezdeményezte, hogy a volt önálló település (Újdombóvár) híres embereinek emléktáblát állítson a mára már egybeolvadt város. Az 1990-es évek első felében egyéb területen is aktív egyesületi tevékenységet folytatott: felkutatta Pável Ágoston gimnáziumi tanár, híres néprajztudós gyermekeinek a sírját, a Holokauszt-emlékünnepségeken tevékenyen vesz részt. Az Újdombóvári Általános Iskola (ma: József Attila ÁMK) jubileumi kötetében nagyszerű intézmény-történeti dolgozatot publikált, s ennek eredménye még az ott tevékenykedett nevelők munkájának megörökítése egy-egy tanterem elnevezésével. Az utóbbi esztendőkben két társadalmi munkaközösségnek is alkotó tagja volt. A 2011 elején megjelent új Dombóvár-monográfiában Újdombóvár kialakulását és a dombóvári vasutasság történetének első nagy szakaszát írta s publikálta. A Dombóvári Kegyeleti Munkaközösségben jobbára rá hárult az újdombóvári temető jeles halottai jegyzékének elkészítése, amely alapján 2011 novemberében egy hiánypótló, szerkesztett térkép jelenhetett meg. Az újdombóvári temető történetéről ugyancsak az elmúlt év őszén fejezte be monografikus feldolgozását kérésükre, amely jelenleg kiadásra, illetve támogatásra vár. Tagja Dombóvár Díszjelvénnyel kitüntetett polgárainak. Jelenleg is aktív társadalmi életet folytat: helyi középiskolások felsőfokú felkészítésében, valamint az Újdombóvári Római Katolikus Plébánia közösségben vesz részt.

A Dombóvári Vasutas Atlétikai Szabadidős Egyesület (Dombóvár Város Díszoklevele, polgármesteri elismerés)

A DOVASE 2011-ben olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtott, amellyel a város jó hírnevét öregbítette országszerte. Megalakulása óta az elmúlt évben voltak a legeredményesebbek sportolói. Több válogatott versenyzője van, atlétáik közül többen elnyerték a magyar bajnoki címet, számtalan országos, regionális és megyei versenyen kiváló helyezéseket értek el. Edzőik kitartóan és nagy szeretettel egyengetik a fiatal atléták útját.

Dr. Szabó Géza (Dombó várának metszete, polgármesteri elismerés)

Az elmúlt időszakban számos régészeti feltárás folyt Dombóváron és a környező településeken. A Tesco és az Aldi ásatásoknál olyan - eddig ismeretlen - tárgyi emlékek kerültek elő, amelyek segítettek feltérképezni a jelenlegi város területén egykor élt népek életmódját, szokásait, az elfoglalt területek nagyságát, letelepedésük idejét. Legfrissebb eredményként a Dombóvár szimbólumaként is ismert Gólyavár területén zajló földmunkák során olyan leletek kerültek elő, amelyek segítségével pontosan meghatározható a vár egykori kiterjedése, építésének kora. Az eddig régészeti szempontból érintetlen területen most Dr. Szabó Géza régész tevékenykedik.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.