Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Március 12. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: PResston PR

Települések nevezését várják a Nemzeti Regattára

Települések nevezését várják a Nemzeti Regattára

Nemzeti Regatta Siófokon - nem csupán erőpróba.

A hagyományteremtő közös élmény és kaland összehozza a települések irányítóit, döntéshozóit

Siófok idén júniusban egy különleges rendezvény helyszínéül szolgál. A napokban kiküldött meghívók alapján települések nevezését várják a Nemzeti Regattára szerte az országból. A Balatoni Hajózási Zrt. és a Magyar Vitorlás Szövetség biztosítja a hajókat és a kormányosokat, illetve lényeges szempont, hogy a pályaversenyt a kilátogató nézők egész nap jól követhetik majd a partról is. A Nemzeti Regatta azonban több mint egy vitorlásverseny: kétnapos, szárazföldi helyszíneken megrendezett színvonalas, és változatos programokkal kiegészülő nyári családi fesztivál, amelyen a települések bemutathatják hagyományaikat és kulturális örökségüket.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke fontosnak tartotta, hogy az esemény mellé álljon, és védnöki szerepet vállaljon.

„Talán nincs is olyan magyar ember, akinek a Balaton ne foglalna el különleges helyet a szívében. A Balaton nem csupán egy tó, hanem a magyar tenger, amelyhez ezer szállal kötődünk. Gyermekkorunk pancsolásai, ifjúságunk táborozásai, és persze felnőttkorunk vitorlázásai is idekötnek bennünket, ahogy idekötnek a csodás tájak, a hangulatos strandok, a sült hal és a lángos illata, a balatoni programok és a tájegység borai is. A Regatta éppen ezért nem pusztán egy verseny, ahol csak a győzelem számít, hanem ez egy közös kaland, amely a mindannyiunk által olyannyira szeretett gyönyörűséges tó vizén zajlik. Aki a partról nézi, megannyi fehér csipkét lát, és gyönyörködhet abban, ahogy a vitorlák a kék ég felé mutatnak, és ahogy a hajótest a vizet fodrozza. Aki a vitorláson van, annak talán még szebb a látvány, és a parton állók apró pontok csupán. Az élmény mégis közös. A Balaton az, amely közössé teszi.” – mondta el az esemény védnöke, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Győr polgármestere.

Helyszín: Siófok. Időpont: 2016. június 11-12. (szombat és vasárnap)

Nemzeti Regatta - Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja!

Budapestet követően a Balaton és környéke az ország legfontosabb kiemelt idegenforgalmi régiója, a turizmusból származó bevételek és gazdasági eredmények egyik legfőbb generálója. A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében és Siófok város támogatásával megrendezésre kerülő Nemzeti Regatta megszervezésével a Balatoni Hajózási Zrt. fő célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a Balaton nem csak a régióban élőké, hanem közös nemzeti kincsünk. Az idegenforgalom és a turisztikai szolgáltatók, valamint az általuk foglalkoztatott munkaerő révén a tó közvetetten összeköti Magyarország valamennyi települését.

„A Nemzeti Regatta koncepciója, hogy bár elsősorban a vitorlázásról és a Balatonról szól, túl is mutat a régión és igyekszik bevonni az ország egyéb településeit is a versenybe, a közös élményekbe. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet gyönyörű tavunkra, a magyar vitorlássportra, egyszersmind megmutatni a résztvevő települések értékeit, turisztikai látványosságait is. A kezdeményezést egyöntetű lelkesedés fogadta a különféle szereplők, szervezetek részéről. A szervezőmunka során példaértékű összefogással találkoztunk. Azt remélem, hogy minden résztvevő megérez majd valamit abból a lelkesedésből és szeretetből, amellyel ezt az eseményt végül felépítettük.” – mondta el Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

A versenyt kísérő, és parti eseményként megrendezésre kerülő Magyarország Településeinek Fesztiválján nem csupán a Balaton partján fekvő városok mutathatják be turisztikai kínálatukat. Ezen a frekventált idegenforgalmi helyszínen Magyarország más települései is lehetőséget kapnak arra, hogy saját helyi értékeikre, látványosságaikra, hagyományaikra, természetei szépségeikre, mint hasonló nemzeti kincsekre irányítsák az ország figyelmét. Mindezt széleskörű országos médiamegjelenéssel támogatva tehetik!

Witzmann Mihály a rendezvény védnöke, tősgyökeres balatoniként szívesen támogatja a kezdeményezést.

„A Balaton fejlesztését célzó kormányhatározat nyomán a térség jelentős fejlődés kapujában áll, amellyel élnie kell a régió településeinek, vállalkozásainak, hiszen évtizedes távlatban meghatározó lehetőség előtt állunk. A lehetőségen túl azonban jelentős munka és összefogás is kell ahhoz, hogy a Balaton olyan hely legyen, ahova mindenki visszavágyik. Ez az összefogás jelenik meg a Nemzeti Regatta hátterében is. Ez az a szándék, amitől az esemény nem csupán egy vitorlásverseny, hanem egy jó hangulatú közösségi program, ahol a nyár nyitányaként, egy vidám és színes rendezvényen találkozhat az ország. Egy olyan alkalom, amelynek középpontjában a Balaton, a nyár és a hajózás áll. Találkozzunk június 11-én!”

Szita Károly szerint a vitorlázás bizonyos értelemben hasonlít a városvezetésre; melynek kapcsán az ember akkor teszi jól a dolgát, ha megbízik a másikban. Kaposvár polgármestere szerint, ha így teszünk az életben, s így teszünk a vízen is, akkor közös sikerekben lesz részünk.

„A Nemzeti Regatta szervezői éppen olyan a célokat tűzték maguk elé, mint az összefogás, az értékteremtés. A Balaton mindehhez kiváló helyszín, a vitorlázás pedig remek alkalom arra, hogy hazánk csatlakozó települései bemutathassák és megismertethessék egymással az értékeiket. Kívánom, hogy vitorlásversenyük váltsa be a hozzá fűzött reményeket, és a következő években váljon meghatározó találkozási ponttá a hazai települések, közösségek életében.”

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere gyakorló városvezetőként szereti a kihívásokat, ezért állt nagy örömmel az esemény mellé védnökként.

„A Nemzeti Regatta ötletét azért is támogattam a kezdetektől, mert ez a verseny nem pusztán erőpróba, de páratlan lehetőségeket is kínál arra, hogy a vitorlázással összehozza a települések irányítóit, döntéshozóit. Azt kívánom, hogy a megújult verseny maradéktalanul váltsa be a hozzá fűzött reményeket, s maradjon hosszú éveken át fontos találkozási pont a hazai közösségek, falvak, városok életében. Jó szelet, kedves sportbarátok!”

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke számára természetes volt, hogy egyből a Nemzeti Regatta mellé állt, hiszen a szívén viseli a magyar vitorlázás népszerűsítését, az összefogást.

„Sok évtizede tudom és érzem, hogy mennyi örömöt ad a vízen való lét, és szinte észrevétlenül teremtődnek nagyszerű emberi kapcsolatok, és barátságok. Tiszteletre, önmérsékletre oktat a természet, amelyhez nap, mint nap igazodnunk kell, ha vízre szállunk. Remélem, hogy a Nemzeti Regatta sikeres lesz és hagyománnyá válik, olyan rendezvénnyé, amelyen részt vesznek az ország minden csücskéből érkezők, vetélkednek egy jóízűt, begyűjtik az élményeket, majd hazautazva jó hírét viszik a szépséges vitorlázásnak. Jó szelet kívánok nekik az élet minden területén!” – fűzte hozzá Dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás szövetség elnöke.

Kiegészítő technikai információk az érdeklődő településeknek:

A vitorlásversenyhez a hajókat és kormányosokat a Magyar Vitorlás Szövetség biztosítja a települési csapatok számára. A legénységet a települések maguk állítják ki.

Vegyen részt az Ön települése is a Nemzeti Regattán! Találkozzunk 2016. június 11-12-én Siófokon!

A nevezés feltételeit és további információkat a linkre kattintva találhat!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.