Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Július 12. 09:25, csütörtök | Helyi
Forrás: Dombó Média

Több jelentős döntést hozott a városi képviselő-testület

Több jelentős döntést hozott a városi képviselő-testület

Egyrészről segít az önkormányzat az egyháznak a szőlőhegyi Anna-kápolna környezetének rendezésében, másrészről tárgyalások indulnak a helyi idősellátó-rendszer átadásáról az evangélikus egyháznak.

A szőlőhegyi Anna-kápolna tereprendezéséhez kapcsolódóan az önkormányzat megkezdi a tervezési munkákat. A terület egyházi tulajdonban van, ismert búcsújáró hely, van a közelében egy gyönyörű forrás és iskolai kirándulások kedvelt helyszíne. Szeretnék a partoldalt megerősíteni és térkövekkel szebbé tenni, ebben segít az önkormányzat.

Az evangélikus egyházzal tárgyalásokat kezd a városvezetés a teljes helyi idősellátási rendszer működtetésének átadásáról. Ez három bentlakásos intézményt - a Támasz Otthont, a Platán Otthont és az Aranysziget Otthont -, valamint a napközbeni ellátást biztosító Őszikék Otthont érinti.
- Egyelőre egy elvi döntésről van szó és arról, hogy megkezdjük a tárgyalásokat az evangélikus egyházzal - emelte ki Szabó Loránd polgármester. - Ezek az egyeztetések még hónapokig eltartanak és azok lezárásáig mindkét fél visszakozhat is. Kizárólag az ellátottak érdekeit tartjuk majd szem előtt. Az önkormányzatok nem tudnak pályázati forrásokhoz jutni ebben a szegmensben, az egyházak viszont igen, márpedig Dombóváron több intézmény is jócskán felújításra szorul. A Platán Otthon rekonstrukciójához mintegy 200 millió forintra, az Őszikék Napközi Otthon korszerűsítésére az előbb említett összeg felére lenne szükség. Az önkormányzat az állami normatívához és a szolgáltatások igénybe-vevőinek hozzájárulásához minden évben 100.000.000 forintot odatesz a helyi idősellátó-rendszer működtetéséhez. Ha csak ez a költség jelentkezne és pár kisebb felújítási munkát kellene elvégezni, nem gondolkodnának az átadáson, de így nem látni az „alagút végét”. Felmerült az a verzió is, hogy bezárják a Platán Otthont, ám attól tartanak, hogy ha ezt meglépik, az említett intézmény jó darabig biztosan nem fog kinyitni.

Megjelent a HACS-pályázatnak az a része, amely a kulcsprojekteket tartalmazza. Ezek közül a legnagyobb falat a szigeterdei Kossuth-szoborcsoport közösségi térré való átalakítása, ami mintegy 136 millió forintos tétel. Ez tartalmazza Horvay János monumentális alkotásának átrendezését, a közösségi tér kialakítását, híd építését a lakótoronyhoz, sportpálya és játszótér kialakítását, valamint információs táblák elhelyezését. A tervek várhatóan augusztus végére készülnek el, szeptember közepéig nyújtják be a pályázatot.

Módosítani kellett a város idei költségvetését. A Viessmann-féle telekcsere és az ahhoz kapcsolódó Tüskei Ipari Park fejlesztése esetében az önkormányzatnak 13 millió forintot kell fizetnie a kazángyártó cégnek és nagyságrendileg ugyanennyibe kerül a volt lánggépgyári sporttelep lelátójának elbontása is. A megsüllyedt bérház ügyéről és az ott felmerülő kiadásokról korábbi lapszámunkban már beszámoltunk. A Százszorszép Óvoda és az Illyés Gyula Gimnázium energetikai felújításához is 10-10 millió forintot kell hozzátennie a képviselő-testületnek.
Hitelt vesz fel az önkormányzat. Szabó Loránd polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy bár a Tolna megyei fideszes vezetés „jóvoltából” a város TOP-os pályázatai nem igazán nyertek, a város fejlődése nem állhat meg, ezért a legfontosabb elemeket kölcsönből kénytelen megvalósítani Dombóvár. Ilyen a szőlőhegyi kerékpárút első üteme, a hajléktalanok nappali ellátása és a népkonyha, a bölcsőde komplex felújítása, a Tinódi Ház előtti tér átalakítása, valamint a Szabadság utcai orvosi rendelő rekonstrukciója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.