Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2022. Május 12. 08:01, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI/Fotók: MTI/Varga György

Több mint 1500 kilométer útfelújítás zajlik idén

Több mint 1500 kilométer útfelújítás zajlik idén

Az idén több mint 1500 kilométer hosszú útszakaszon zajlik felújítás mintegy 300 milliárd forint értékben, túlnyomó részben magyar állami forrásból

- közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Nagykanizsán.

Mosóczi László a 7-es főút és a Petőfi utca kereszteződésében kialakított körforgalmú csomópont avatásán felidézte, hogy 2010 óta már több mint 6500 kilométernyi útszakaszon, főként mellékutakon történt korszerűsítés. Tavaly a tervezett ezer kilométert csaknem negyedével meghaladta a rendbe tett útszakaszok hossza.

Hozzátette, hogy a 480 útszakaszt érintő tavalyi felújítások költsége mintegy 220 milliárd forint volt, jelentős részben a Magyar falu program keretéből.

Az 570 millió forintból megvalósult nagykanizsai körforgalom kialakítása kapcsán az államtitkár jelezte: az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2050-re már ne legyen halálos baleset a közutakon. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az 1990-es években évente 2000 felett volt a halálos közúti tragédiák száma, az utóbbi években ez 600 körül alakul. Ez még mindig sok, ezért van szükség már fiatal korban a biztonságos közlekedés oktatására, az állam részéről pedig a közlekedés biztonságosabbá tételére - mondta.



Mosóczi László kitért arra is, hogy Zala megye hamarosan megkerülhetetlen logisztikai és közlekedési csomóponttá válik a jelenleg is zajló közlekedési beruházások jóvoltából. Említette egyebek mellett az M76-os autópálya építését Balatonszentgyörgy és Zalaegerszeg között, valamint a 74-es főút Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti szakaszának négysávúsítását az osztrák határ irányába, a megyében tervezett vasútipálya-fejlesztéseket, továbbá a Zalaegerszegen épülő konténerterminált és a Nagykanizsán kialakítandó vagongyárat.

Cseresnyés Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselőjeként kiemelte: az átalakított csomópont másfél éves előkészítés után, kiemelt beruházásként valósulhatott meg. Nemcsak biztonságosabbá teszi az átkelést a járművek, a gyalogosok és a kerékpárosok számára, hanem megkönnyíti a közlekedést a régi és az újonnan épülő ipari parkok irányába is.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a város hat út és két vasútvonal találkozásában fekszik, ami fontos közlekedési csomóponttá teszi. Az új körforgalomtól alig 25 perc alatt érhető el a Balaton, 3 óra alatt pedig az Adriai-tenger.



Mórocz László, a Magyar Közút Zala megyei igazgatója azt mondta: a beruházás azért is volt fontos, mert a 7-es főút ezen szakaszát naponta mintegy 10 ezer jármű veszi igénybe, így a korábban balesetveszélyes kereszteződést felváltó új körforgalom már biztos átkelést tesz lehetővé minden közlekedő számára.

Címkék: útfelújítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.