Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 20. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: HírTV

Tömeges felmondással fenyegetőznek

Tömeges felmondással fenyegetőznek

Tömeges felmondással fenyegetőznek a szlovák orvosok, ha nem kapnak jelentős béremelést. Országszerte 2400-an jelezték, hogy külföldre mennek dolgozni, ha december elsejéig nem érnek el megállapodást a kormánnyal.

A pozsonyi egyetemi kórház 1400 orvosából 540-en helyezték letétbe felmondásukat. Azzal fenyegetőznek, ha december elsejéig nem kapnak béremelést és nem javulnak munkakörülmények, külföldön folytatják a munkát.

- Kiszámíthatatlan lesz a helyzet, ha nem lesz elég orvos. De megértem őket, mert ez kemény munka - mondta egy ápoló.

Az orvosok az egészségügyi reform leállítását is követelik. Ennek keretében a kórházakat részvénytársasággá alakítják. A szakszervezetek attól tartanak, a jobbközép kormány széthullása miatt senki nem felügyeli majd a folyamatot, és ennek a betegek látják majd kárát.

- A jelenlegi politikai helyzet egy újabb ok arra, hogy leállítsák az átalakítást. Mivel a kormány elveszítette a bizalmat, nincs garancia a reformok kimenetelére - mondta az orvosok szakszervezetének vezetője, Marian Kollar.

Az egészségügyi minisztérium szerint a szakszervezeteknek tárgyalniuk kellene ahelyett, hogy a betegekkel zsarolnak, a reform leállítását pedig a parlament döntéséhez kötik.

- A kórházakról szóló törvényt a kormány és a parlament hozta meg, így kizárólag ők változtathatnak rajta, vagy vonhatják vissza - mondta az egészségügyi tárca szóvivője.

Tavaly 3500 csehországi orvos is letétbe helyezte felmondását. A prágai kormány végül megegyezett a szakszervezetekkel, az orvosok bére első körben negyedével emelkedett, három év alatt pedig az ígéretek szerint megduplázódik. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.