Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 24. 05:30, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Törvényszéki döntés jöhet a polgármester tisztségéről

Törvényszéki döntés jöhet a polgármester tisztségéről

Dombóvár alpolgármestere arra kérte a megyei kormányhivatalt, kezdeményezze a törvényszéknél annak megállapítását, polgármester maradhat-e a bíróság által jogerősen elmarasztalt Szabó Loránd.

Nagy Roland, a képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője a dombóvári képviselő-testület pénteki, rendkívüli ülésén bejelentette: Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester a kormányhivataltól kérte, hogy forduljon a törvényszékhez a független Szabó Loránd összeférhetetlenségi ügyében.

Az ülésen a testületben többségben lévő fideszes képviselők nem vették napirendre a polgármester javaslatát, amely az összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezte, de nem terjesztették be saját, korábbi javaslatukat sem annak létrehozására.

Nagy Roland a polgármesteri előterjesztés mellőzését azzal indokolta, hogy a polgármester egy eseti bizottságot javasolt, az összeférhetetlenség kérdésében pedig az önkormányzati törvény szerint kell eljárni.

A felbujtóként elkövetett sikkasztásért január 24-én jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, de előzetes mentesítésben részesített Szabó Loránd az ülésen azt mondta: a Fidesz-frakció "fél a vizsgálattól", ezért akarja azt, hogy a kormányhivatal indítson eljárást az összeférhetetlenség ügyében. "A kormányhivatalt nem független ember vezeti, hanem egy fideszes országgyűlési képviselő" - hangoztatta.

A dombóvári Fidesz-frakció korábban a kormányhivataltól kért jogi állásfoglalást arról, hogy az előzetes mentesítés ellenére fennáll-e a polgármester esetében az összeférhetetlenség; a frakcióvezető március elején azt közölte: a kormányhivatal szerint igen.

Az önkormányzati törvény szerint a polgármester összeférhetetlenségéről a képviselő-testület dönthet, amennyiben ezt nem teszi meg, vagy döntése jogszabálysértő, "a kormányhivatal a törvényszéknél kezdeményezheti a polgármester összeférhetetlenségének a kimondását".

A törvényszéknek a kezdeményezés beérkezésétől számított 30 napon belül kell döntenie az összeférhetetlenségről, a határozat ellen nyolc napon belül lehet fellebbezni. A másodfokú bíróságnak három napon belül kell ismételten döntést hoznia.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.