Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Április 27. 19:37, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Új talapzat épül a dombóvári Kossuth-szobornak

Új talapzat épül a dombóvári Kossuth-szobornak

Új talapzat épül a dombóvári Szigeterdőben álló Kossuth-szobornak, amelynek azonos méretű másolatát a budapesti Kossuth téren a március 15-i nemzeti ünnep előtt állították fel.

Horvay János szobrászművész 1908-ban tervezett és először 1927-ben felállított szoborcsoportjának fő alakja jelenleg egy monolit vasbeton alapszerkezeten áll, amely 20-23 centiméterre emelkedik ki a talajból.
A ruskicai márványból készült Kossuth-szobor alapjára egy 40 centiméter magas posztamens épül süttői kemény mészkőből, amelynek köszönhetően a központi alak jobban kiemelkedik a csoport többi tagjánál - mondta az MTI-nek Sebestyén Péter, Dombóvár főépítésze.
A munkát, amelyet a szobor másolatát készítő Reneszánsz Kőfaragó Zrt. ajánlott fel az önkormányzatnak, a tervek szerint május második felében végzik el. A több mint négy méter magas szobrot daruval emelik fel, a helyszínen derül ki, hogy két darabra kell-e vágni - jegyezte meg a szakember.
Az 1848-as Batthyány-kormány minisztereit ábrázoló és a szabadságharcnak emléket állító reliefet tartalmazó szoborcsoportot 1927-ben egységes kompozícióként állították fel a parlament előtt, a Kossuth téren. A szoborcsoportot 1952-ben távolították el és 1959-ben szállították Dombóvárra. A monumentális alkotást a dombóvári Szigeterdőben egy- és kétalakos egységekre bontva 1972-ben helyezték el ismét.
A Kossuth-szobor az eredeti műalkotás alakjai közül is kiemelkedett. A műemlék egykori elbontásakor a szobrokat dróttal darabolták több részre. A darabolás és összeillesztés során több alak sérülést szenvedett, Eötvös József és Széchenyi István szobrának hátulján rossz illesztés miatt 4-5 centiméterrel elcsúsztak a részek. A város főépítésze szerint a Kossuth-szobor esetében jól sikerült az összeillesztés.
A Steindl Imre Program igazgatója, Wachsler Tamás márciusban közölte, hogy a Kossuth-szobor másolata után a következő hónapokban helyezik el a kompozíció nyolc mellékalakját a Kossuth téren.
Horváth Péter, a kőfaragócég projektvezetője arról számolt be, hogy a szobormásolatokhoz készült mintavétel során is végeztek tisztítást és kiegészítéseket az eredeti, Dombóváron álló alakokon; terveik szerint a fúgák kiegészítését folytatják, és olyan védelmet biztosítanak a szobroknak, amely a jelenlegi állapotuk fenntartását szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.

2024. Április 30. 08:00, kedd | Helyi

Ajándék a Fekete István Múzeumnak

A napokban a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. nevében Gőbölös Péter vezérigazgató könyvadományt küldött a Fekete István Múzeumnak.

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.